A szlovák vállalkozók és fogyasztók bizalma augusztusban az elmúlt 17 hónapban mért szintekhez képest a legalacsonyabbnak bizonyult - adta hírül a pozsonyi Új Szó. A gazdasági hangulat Szlovákiában már harmadik egymást követő hónapban mutat jelentősen romló tendenciát – derült ki az Eurostat legújabb adataiból.

A szezonálisan kiigazított gazdasági hangulatmutató (IES) havi szinten 5,9-cel 90,9 pontra csökkent. A legnagyobb mértékben a szolgáltatások területén történt visszaesés, de az építőiparban és a kereskedelemben is hasonló zuhanás volt tapasztalható.

Bekavar a koalíciós válság

Az ipari bizalmi mutató, valamint a szolgáltatásokkal kapcsolatos mutatók esetében is jelentős csökkenést mértek. A fogyasztók azzal szembesülnek, hogy a saját gázkazánnal és szabályozott árakkal rendelkező társasházakban a fűtés akár 200 százalékkal is drágább lehet.

Szakértők szerint mindez arra a gazdasági bizonytalanságra vezethető vissza, amelyet többek között a kormányzati koalíciós krízis idézett elő, hiszen míg az európai országok többségében javában készülnek az ősszel és télen bekövetkező energiaválságra, illetve megpróbálnak enyhíteni a következményein, addig Szlovákiában a kormány a belső konfliktusaival van elfoglalva.