Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szociális Biztosító december 1-jével megkezdte a karácsonyi nyugdíj kifizetését Szlovákiában - ez a támogatás automatikusan jár, nem kell külön kérvényezni, felső határa ezúttal is 100 euró a pozsonyi Új Szó beszámolója szerint. 2016. január 1-jétől a rendes havi járandóságokat is valorizálják, viszont lehet, hogy jövőre a karácsonyi "segély" helyett már 13. nyugdíj lesz.

A karácsonyi nyugdíj a szociális támogatás speciális fajtája, melyet évente egyszer, karácsony előtt folyósítanak. Még az első Fico-kormány vezette be 2007-ben, és bár később fontolgatták az eltörlését, decemberben azóta is kiegészítik a nyugdíjakat. Csak annak jár, akinek a havi járandósága nem haladja meg az előző évi országos átlagbér 60 százalékát. Vagyis 2015-ben az jogosult rá, akinek a nyugdíja legfeljebb 514,80 euró. Aki havonta ennél több nyugdíjat kap, az nem számíthat a pluszpénzre.

A támogatást 2015-ben 100 ezerrel többen kapják, mint tavaly. Ez annak köszönhető, hogy az átlagbérek folyamatosan emelkednek, a nyugdíjak viszont szinte stagnálnak. A nyugdíjasok szervezetei elégedetlenek, fontosabbnak tartanák a valorizációs számítás módosítását - jelenleg az infláció 80, az átlagbér-emelkedés 20 százalékát adja a nyugdíjemelésnek, pedig számukra kedvezőbb lenne, ha inkább a béremelkedéshez kötnék a nyugdíjemelést. A kormány azonban egyelőre inkább hajlik a 13. havi nyugdíj bevezetésére.