Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január utolsó hetének közepén majdnem 14 ezer PCR-teszt és további 1600 antigénteszt mutatott pozitív eredményt Szlovákiában, jelezve, hogy a koronavírus-járványban az omikron átvette az irányítást az országban - írta a pozsonyi Új Szó. Az omikron-hullámmal kapcsolatban a pozsonyi kormány egészségügyi minisztere elmondta, rövid lesz, de súlyos.

A kormány szerint  ezt az időszakot a lehető legtöbb teszteléssel, otthoni munkavégzéssel és az érintkezések csökkentésével vészelhetik át Szlovákia lakói. Arra számítanak, hogy kórházakban növekedhet a betegek száma. Az elkövetkező napokban és hetekben mindenki találkozni fog az omikronnal.

"Manapság, ha valakinek influenzaszerű vagy megfázásszerű tünetei vannak, ami az orrdugulást, lázat, fejfájást, ízületi fájdalmat, fáradtságot jelenti, akkor nagy valószínűséggel omikronról van szó" - mondta Peter Sabaka infektológus. Az új intézkedések szerint már nem kell PCR-teszttel igazolnia, hogy pozitív. Erre a célra elegendő az otthon vagy központban végzett antigénteszt.

Azért tesszük meg ezt a lépést, mert várhatóan nagymértékben megnő az egy időben pozitívnak bizonyuló személyek száma, és ezzel összefüggésben hiány van a PCR-tesztekből és a laboratóriumi személyzetből – mondták az illetékesek. Közben a karantén időszakát is lerövidítették, a betegeknek attól függetlenül, hogy oltottak-e vagy sem, öt napra kell elzárkózniuk a külvilágtól.