A jegybank növelte ugyanakkor 2023-ra vonatkozó prognózisát is, arra számít, hogy a szlovén bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme 3,3 százalék lesz a korábban várt 3,1 százalék helyett – írja az MTI.

Tina Zumer, a központi bank elnöke ljubljanai sajtótájékoztatóján elmondta: a makrogazdasági előrejelzések mind Szlovéniára, mind az euróövezetre nézve továbbra is kedvezőek.

Kiemelte: az idei gazdasági fellendülés a tervezettnél erősebb és gyorsabb volt júniusban. Szlovénia gazdasági aktivitása már meghaladta a világjárvány előtti szintet. A fellendülés széles körű - tette hozzá.

A szlovén jegybank idén 6,7 százalékos, jövőre pedig 4,0 százalékos növekedést vár, amit mind a hazai kiadások, mind a cégek exporttevékenysége támogatni fog - hangsúlyozta Zumer.

Úgy vélte, a fogyasztói árak növekedése az idei év végén és a jövő év elején várhatóan magasabb szintre emelkedik, de az év folyamán lelassul. 2022-ben a fogyasztói árak növekedési üteme 3,8 százalékon alakul.

A következő években azonban az infláció várhatóan közel kerül a középtávú célhoz, a két százalékhoz - fogalmazott a jegybank elnöke.

Zumer szerint az előrejelzéseket jelentős kockázatok kísérik. A gazdaságra hatással lehet a világjárvány helyzetének esetleges újbóli súlyosbodása, valamint az eltérések a munkaerő-, a nyersanyag- és különösen az energia-piacon, valamint az ellátási láncoknál.

A szlovén gazdaság teljesítménye 5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a harmadik negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a GDP éves szinten, míg negyedéves bázison 1,3 százalékkal erősödött.

Tavaly a szlovén gazdaság 5,5 százalékkal zsugorodott az előző évhez képest.