Rybnik Lengyelország 25. legnagyobb városa, közel 150 ezer lakossal. Az ország dél-nyugati részén a sziléziai szénmező területén található, ez a térség egyik legfontosabb gazdasági központja. Oliwer Palarz, a város egyik lakosa, személyes jólétének megsértéséért, amelyet a város szennyezett levegője okoz, beperelte az államkincstárt - adta hírül a Business Insider Polska.

Nem kis pénzt: 50 ezer zlotyig (3,8 millió forint) terjedő kártérítést követelt, ám a kerületi bíróság elutasította a panaszt. Palarz fellebbezett a gliwicei megyei bírósághoz, s támogatja őt az Állampolgári Jogok Szóvivője is.

Palarz, aki 12 éve lakik Rybnikben, azzal indokolta vádját, hogy a városban a levegő minősége minden ismert mutató szerint elmarad az egészségügyi határértéktől, ami számos negatív következménnyel jár. A kerületi bíróság ugyan elismerte, hogy gyakran szennyezett a levegő, de úgy értékelte, hogy ezzel nem sérültek a felperes személyiségi jogai, hiszen például el lehet költözni Rybnikből.

Az Állampolgári Jogok Biztosa szerint viszont a tiszta levegő belélegzésének lehetetlenné tétele megsérti a tiszta környezethez fűződő állampolgári jogot. Nem lehet elfogadni, hogy a város lakóinak a szmog miatt korlátozniuk kell aktivitásukat.