Sérültekről vagy a károk mértékéről nem érkezett még jelentés, miután az óceániai Polinéziában, a Tonga-szigeteket szökőár érte el azután, hogy az ország partjaitól kevesebb mint 100 kilométerre egy erőteljes tenger alatti vulkánkitörést észleltek. A kis országgal való kommunikáció továbbra is problémás. A közösségi médiában közzétett videókon látható, amint a part menti területeken nagy hullámok érik el a partot - írja a Bloomberg.

Az új-zélandi hadsereg közölte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, és készenlétben áll, hogy kérésre segítséget nyújtson. A műholdfelvételek alapján egy hatalmas kitörés történt a tenger mélyén, a tongai meteorológiai szolgálat közölte, hogy szökőárriasztás van érvényben az ország egész területére. A közeli Fidzsi-szigetek és Szamoa hatóságai szintén figyelmeztetést adtak ki, és felszólították az embereket, hogy az erős és veszélyes hullámok miatt kerüljék el a partvidéket.

Az Islands Business hírportál arról számolt be, hogy rendőrökből és katonai csapatokból álló konvoj evakuálta VI. Tupou tongai királyt a parthoz közeli palotájából. Ő is a sok lakos között volt, akik a magasabban fekvő területek felé vették az irányt.

Egy Dr. Faka'iloatonga Taumoefolau néven azonosított Twitter-felhasználó videót tett közzé, amelyen a partra csapódó hullámok láthatók.

 

 

Korábban a Matangi Tonga hírportál arról számolt be, hogy tudósok hatalmas robbanásokat, mennydörgést és villámlást figyeltek meg a vulkán közelében, miután péntek kora reggel elkezdődött az aktivitás. Az oldal szerint a műholdfelvételeken egy 5 kilométer széles hamu-, gőz- és gázfelhő látszott, amely mintegy 20 kilométeres magasságig emelkedett a levegőbe.

Szombaton késő este a Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ szerint úgy tűnik, hogy az Amerikai Szamoát fenyegető veszély elmúlt, bár a kisebb tengeringadozások folytatódhatnak.

A vulkán a fővárostól, Nuku'alofától mintegy 64 kilométerre északra található. Még 2014 végén és 2015 elején egy sorozatos kitörés a térségben egy kis új szigetet hozott létre, és több napra megzavarta a csendes-óceáni szigetcsoportra irányuló nemzetközi légi közlekedést.

Tonga mintegy 105 ezer embernek ad otthont.