Károly brit király pénteken megfogadta, hogy édesanyja, Erzsébet királynő példáját követve kötelességének szenteli magát, a nemzethez intézett ünnepélyes beszédében, amelyben a királynő, valamint felesége és gyermekei iránti szeretetéről is beszélt – írja a Reuters.

Károly csütörtökön lett király, miután Erzsébet 96 éves korában skóciai rezidenciáján meghalt, pénteken pedig Skóciából Londonba repült, és elmondta első beszédét uralkodóként.

"Erzsébet királynő jól élt, a sorssal jött tett ígéretét betartotta, és halála miatt a legmélyebben gyászoljuk" - mondta a király.

"Ezt az élethosszig tartó szolgálatra tett ígéretet ma mindannyiuknak megújítom".

Károly a néhai királynőt inspirációnak és példaképnek nevezte, és méltatta mély személyes elkötelezettségét az Egyesült Királyság és más birodalmak népének szolgálata iránt.

Károly arról is beszélt, hogy mélységes fájdalmat okozott neki édesanyja elvesztése, mondván, hogy ezt "mérhetetlenül" érzi.

Az új uralkodó dicsérte "drága feleségét", Camillát, valamint legidősebb fiát és örökösét, Vilmost és menyét, Kate-et is, akiknek a walesi hercegi és hercegnői címet adományozta.

Károly kifejezte szeretetét fiatalabb fia, Harry és menye, Meghan iránt is, ami jelentős gesztus egy olyan pár felé, akiknek a királyi család többi tagjával feszült a viszonyuk – írja a hírszolgáltató.