Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) koronavírus elleni használatra vészhelyzeti engedélyt adott a Merck gyógyszergyár antivirális szerére, a Molnupiravirra, illetve a Pfizer Paxlovid gyógyszeregyüttesére. Ezeket a szereket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálja, de egyelőre hivatalos engedélyt a kontinensen még nem kaptak - írja a 24.hu.

„A Molnupiravirral kapcsolatban 30-50 százalékos hatékonyságról beszélhetünk, és csak nagyon meghatározott időszakban, a fertőzés elején érdemes alkalmazni. Sok kutató azt gondolja, hogy mivel nem véd tökéletesen, a vírusok egy része megússza a kezelést, közben meg nagyon sok vírusmutáció keletkezhet, ezért a szer inkább veszélyes, mint hasznos lehet. Az FDA szerint az első kísérletek azt mutatják, hogy ilyen mutációk nem keletkeznek, de azt nem tudhatjuk, hogy ha a gyógyszert nagy tömegben alkalmazzák és sok variáció jön létre, akkor mi történhet” – mondta Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus a hírportálnak.

A Paxlovid nagyon erősen befolyásolhatja a gyógyszeranyagcserét, tehát egyes gyógyszereket sokkal erősebb hatásúvá, másokat sokkal gyengébb hatásúvá tehet. „Nagyon vigyázni kell, hogy milyen gyógyszerrel lehet együtt adni, és milyen mellékhatásai jelentkezhetnek a kúra közben. Ez a szer sokkal hatékonyabbnak tűnik, mint a Molnupiravir, már nagyon kis koncentrációban és mennyiségben gátolja a vírusnak azt a fehérjebontó enzimét, ami a szaporodásához szükséges, de sok mellékhatása várható. Az a kérdés, hogy milyen a rizikó és a hatékonyság aránya, eszerint történik az engedélyezés” – mondta Sarkadi Balázs.

„Ráadásul minden ember egy kicsit más, más módon működnek a saját gyógyszerbontó vagy a gyógyszerek felszívódásáért felelős fehérjéink is. Ha a Paxlovidot olyan embernek adják, akinek valamilyen fehérjéje nem működik megfelelően, fokozott a rizikó. Tehát részben a gyógyszer-együtthatások, részben az egyéni variációk nagyon befolyásolhatják, hogy milyen mellékhatások jelentkeznek a tablettáknál.”

Vizsgálódik az EU

Az EU közös beszerzést szeretne a lát gyógyszerből, de még nincs szerződés - írja az Euronews. Az uniós tagországok vezetői a decemberi uniós csúcson támogatták azt, hogy a korábbi vakcinavásárlásokhoz hasonlóan közös beszerzés induljon az otthoni alkalmazású antivirális szerek beszerzéséről. Az oltóanyag vásárláshoz hasonlóan itt is alacsonyabb beszerzési árakat és egyenlő feltételeket tudna kialkudni a bizottság, ha az egész blokk nevében tárgyal. Azonban a folyamat még nem zárult le, a testület szóvivői szolgálata az Euronews megkeresésére azt közölte, jelenleg előzetes tárgyalások folynak, amelynek részleteiről nem nyilatkozhatnak. A szabályok szerint akkor indulhat közös beszerzés, ha legalább négy tagállam és az Európai Bizottság megegyezik arról.

A belga hatóságok szerdán jelentették be azt, hogy január végétől a Pfizer Plaxlovid tablettája és a Merck Molnupiravir nevű készítménye is elérhető lesz a veszélyben lévő koronavírus-fertőzöttek számára. Olaszországban a Molnupiravirt már ettől a héttől kaphatják a betegek, igaz ott Lagevrio néven kerül forgalomba. Belgium a két készítményből összesen 20 ezer darabot rendelt. Németország még decemberben egymillió adagot rendelt a Pfizer Plaxlovid tablettájából. Franciaország korábban 50 ezret rendelt a Merck készítményéből, ezt azonban később törölték, és a Pfizer tablettája mellett döntöttek.