Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csehek az elmúlt hónapokban elkezdték elkölteni a koronavírus-járvány alatt felhalmozott megtakarításaikat - írja a Ceska sporitelna (CSOB), a legnagyobb bank adataira hivatkozva a Radio Praha. A pénzintézet júniusi összesítéséből kiderült, hogy a bank ügyfelei a járványügyi korlátozások enyhítésének köszönhetően összesen 26,7 milliárd koronát (370 milliárd forint)  hagytak a fizikai és az online boltokban.

Ez nagyobb összeg, mint amit decemberben, az év legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát hozó hónapjában szoktak elkölteni. Szakértők szerint a fogyasztás magához térése a legerősebb felhajtó erő, ami lendületben tarja a cseh gazdaságot. És a növekedés nem csak a halovány 2020-as évhez képest magas, hanem ötödével meghaladja az utolsó békeév, 2019. júniusi kiadásait is. Az online kiskereskedők forgalma kétszeresére nőtt

A CSOB ügyfelei kétszer annyit költöttek idén májusban és júniusban az online boltokban, mint amennyit 2019 azonos időszakában. Azt a magyarázatot, miszerint ez a növekedés a megtakarítások rovására történt, alátámasztják a prágai jegybank adati. Ezekből az derült ki, hogy májusban csak 0,2 százalékkal nőttek a megtakarítások Csehországban, ami hathavi mélypont.

A járvány kezdete óta a csehek megtakarításai közel 410 milliárd koronával nőttek, ami nagyjából a duplája annak, amennyivel normál körülmények között várhatnánk ennyi idő alatt. A cseh GDP 5,8 százalékkal zuhant 2020-ban, ami az cseh-szlovák szétválás óta a legrosszabb adat. Az idei évre 3,4 százalékos növekedést várnak.