Ha a 2016 óta a szerb hadsereg korszerűsítésére elköltött pénzekhez hozzáadjuk az idénre és a jövő évre előirányozott eszközöket, akkor az összeg meghaladja a két milliárd eurót - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó a Balkáni Biztonsági Hálózatot. Az idei honvédelmi büdzsé első ízben haladta meg az egymilliárd eurót.

A hadsereg 2016 végén fogott nagy beruházásokba, amikor Oroszország hat míg-29-es repülőgépet adományozott, ezek mellett négy, az egykori Jugoszláviából örökölt repülőgépet is felújítottak. Az állam kilenc H145M Airbus típusú helikopter vásárlására szerződött, amelynek előlegét már átutalta. A légi járművek közül ötöt a hadsereg, négyet a rendőrség kapott. 2017-ben 63,4 millió euróra nőttek a hadászati beszerzések, 2018-ban pedig 220,45 millió euróra.

Ezt követően 2019-ben ismét megnövekedett a hadászat korszerűsítésére fordított összeg, elérve 300,48 millió eurót. Ebben az évben kötöttek szerződést a MiG-29-esek korszerűsítésére, a levegő-levegő és levegő-föld rakéták beszerzésére, a kínai CH-92A drónok megvásárlására, az FK-3 légvédelmi rakétarendszer és a Mistral 3+ rövid hatótávolságú francia légvédelmi rendszer beszerzésére.