Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi bevásárlóturizmusban szakértőnek számító, áfa-visszatérítéssel foglalkozó svájci székhelyű Global Blue statisztikái szerint a kínaiak külföldi luxusvásárlása 24 százalékkal esett márciusban éves szinten. Ezen belül a kínaiak európai vásárlásai 35 százalékkal zuhantak, amiben nem kis szerepet játszott, hogy a párizsi és brüsszeli terrorista támadások miatt kevesebben utaztak Európába az ázsiai országból.

A Global Blue felmérése szerint a néhány éve még egyebek között pénzköltésükről ismert orosz turisták luxustermék-vásárlásai márciusban 22 százalékkal zuhantak, amiben szerepe volt a gyengülő rubelnek, valamint annak, hogy a kőolajár esése miatt az orosz gazdaság recesszióba fordult.

A Global Blue adatai szerint globálisan 14 százalékkal esett a turisták külföldi luxusvásárlása márciusban. A Bain & Co. nemzetközi tanácsadó cég előrejelzése szerint régóta nem tapasztalt mélypontra esik idén a luxustermékek piaca amiatt, hogy kevesebb turista látogat Európába, lassul a kínai gazdasági növekedés és meglehetősen lanyha az amerikai kereslet.