A globális divatipar évente több milliárd liter vizet használ fel a ruhák előállításához. A textilfestés és a vízfelhasználás pedig a környezetszennyezés egyik fő forrása.

Egy brit biotechnológiai vállalat viszont a természetben megtalálható színeket reprodukáló baktériumok alkalmazásával a hagyományos módszerekhez használt víz töredékével és mérgező vegyi anyagok nélkül képes festékeket előállítani – számolt be a Bloomberg.

Az angliai Norwichban működő Colorifix azonosítja azokat a tollakat, rovarokat és növényeket, amelyek a létrehozni kívánt színárnyalatokat mutatják. Ezután digitálisan előállítja a természetes pigmentért felelős DNS-szekvenciát, és baktériumokat hoz létre a szín előállítására.

A sörkészítéshez hasonló erjesztési folyamat során a mikroorganizmusokat vízzel, cukorral, élesztővel és növényi melléktermékekkel etetik, és néhány nap alatt nagy mennyiségű festékfolyadékot állítanak elő. 

Amíg vizet és tápanyagot adunk nekik, addig tovább osztódnak, növekednek és színt termelnek

– árulta el Orr Yarkoni, a Colorifix társalapítója és vezérigazgatója.

Rengeteg vizet és földgázt lehet megspórolni a Colorifix módszerével

A vállalat számára tavaly készített környezeti hatásvizsgálat kimutatta, hogy a Colorifix-eljárással történő festés 81 százalékkal kevesebb vizet és 41 százalékkal kevesebb földgázt igényel, mint a hagyományos módszerek.

Az energiamegtakarítás annak köszönhető, hogy a baktériumoknak a festéshez mindössze 37 °C-os hőmérsékletre van szükségük, szemben a hagyományos módszerek 80-130 °C-os hőmérsékletével. Ez ugyan még nem tökéletes megoldás, mivel a festőüzemeknek továbbra is elő kell készíteniük a szövetet az úgynevezett félfehérítéssel, amely víz-, vegyszer- és energiafelhasználást igényel.

A természetes pigmenteket már régóta használják a szövetek festésére. A modern divatipar többnyire olcsóbb szintetikus festékeket használ, amelyek ugyan egyenletesebb eredményt adnak, ám az emberi egészségre és a környezetre káros kémiai vegyületeket tartalmaznak.

Az Ellen MacArthur Alapítvány jelentése szerint a textilfestés és -kezelés felelős az ipari vízszennyezés egyötödéért világszerte.

A H&M divatmárka, amelynek célja, hogy 2030-ig minden anyagát újrahasznosított vagy fenntarthatóbb forrásból szerezze be, 2018 óta mintegy 130 millió svéd koronát (17,5 milliárd forint) fektetett be a Colorifixbe kockázati tőkealapján keresztül. 

A festési folyamat kulcsfontosságú terület, amellyel foglalkozni kell ahhoz, hogy a divatipar a fenntarthatóbb irányba mozduljon el

– mondta Nellie Lindeborg, a H&M fenntarthatósági szakértője. 

A fenntartható divatmárka, a Pangaia korábban egy kék kapucnis pulóvert készített a Colorifix festékkel, és 150 fontért (66 000 forint) árulta a weboldalán. Stella McCartney egyik ruháját pedig, amelyet 2018-ban egy amszterdami kiállításon mutattak be, a kék egy sötétebb árnyalatával festették be, amelyet szintén a Colorifix segítségével állítottak elő.

A cég kutatás-fejlesztése Angliában folyik, és van egy gyártó leányvállalata Portugáliában. Fő tevékenysége a festőházak ellátása. Boszniában, Olaszországban és Portugáliában vannak ügyfeleik, ezen felül Törökországban, Indiában és Srí Lankán terjeszkednek. Yarkoni becslései szerint a Colorifix-eljárás körülbelül 20 százalékos felárat jelent a hagyományos módszerekhez képest, de a festés a teljes gyártási költségeknek csak 8 százalékát teszi ki. A legnagyobb problémájuk jelenleg a kapacitás. Hatalmas a kereslet, és alapvetően kevés a kínálat.