Brazília azt tervezi, hogy lemondja az orosz Szputnyik V koronavírus-oltásra vonatkozó rendelését - írta a Moscow Times a Reuters jelentésére hivatkozva.

Eközben az orosz hatóságok igyekeznek erősíteni a hazai vakcinaellátást, mivel a vírus delta variánsa frontális támadást indított az orosz társadalom ellen. Ha lemondják a vásárlásokat, akkor Brazília lesz Guatemala után a második dél-amerikai ország, amely érzékeny búcsút vesz a Szputnyiktól.

Két további térségbeli ország, Argentína és Mexikó arra panaszkodott, hogy hiány alakult ki az orosz vakcina második dózisából, ami azért különösen kellemetlen, mert ez az egyetlen koronavírus-oltás, amelynek eltérő az első és a második dózisa. Brazília más okból mondaná le a vásárlásokat, mint Guatemala.

Az utóbbi országban a csúszó szállítások vezettek ahhoz, hogy a megrendelt 1,6 millió dózis felét már nem kérik (miközben at oltási kampány lomhasága miatt többen az elnök lemondását követelték), míg Brazíliában a Szputnyik V engedélyezésének csúszása okoz gondot. Lekésték a határidőket a nemzeti gyógyszerfelügyeletnél.

Brazília eredendően tízmillió dózist rendelt Oroszországtól márciusban. Az új helyzet ellenére az ország gyógyszergyártója, a Uniao Quimica a hírek szerint továbbra is tervezi, hogy gyártani fogja a Szputnyik V-t, amit a környező országokba exportálhatnának. Brazília lemondta 20 millió indiai Covaxin koronavírus-vakcina vásárlását is, amire 316 millió dollárt fizettek volna.