Argentína „kritikus helyzetbe” került, miután hiány alakult ki az orosz Szputnyik V koronavírus-oltásból – derül ki egy kiszivárogott e-mailből, amit a helyi La Nacion lap alapján idéz a Moscow Times. A levelet Alberto Fernandez argentin államfő egyik tanácsadója, Cecilia Nicolini írta az orosz exportőr állami vagyonalapnak (RDIF). A latin-amerikai országnak, amely elsőként vásárolt az orosz vakcinából a dél-amerikai kontinensen, 18,5 millió dózis Szputnyikra volt szüksége a hónap elején keltezett e-mail szerint, nagyjából kétharmad részben a második szúráshoz (ami ennél az oltásnál különbözik az elsőtől).

Azon a ponton vagyunk, hogy a teljes szállítási szerződés veszélybe került, azaz nyilvánosan felmondhatjuk – fogalmazott a tanácsadó, mivel úgy látták, hogy a késlekedés súlyos árnyékot vet a kormányra. Nicolini megerősítette a La Nacionnak, hogy az elektronikus levél hiteles, ugyanakkor sem ő, sem a RDIF nem kommentálta az ügyet a Moscow Timesnnak. A levélből kiderül még az is, hogy az argentin fél egymillió dózist várt orosz partnerétől sürgősen, hogy beszúrhassák a második oltást az időseknek.

A Bloomberg összesítése szerint Argentína 45 millió lakosából 26 millió kapott egy oltást és csak a lakosság 10 százaléka kapta meg mind a kettőt. Ez a különbség részben a Szputnyik hiányával magyarázható. Májusban Mexikó panaszkodott az orosz szállítások csúszására. Eközben Argentínát a koronavírus delta változata fenyegeti, amely egy helyi szakértő szerint nagyobb veszélyt jelent az egyszer beoltottakra nézve, mint akiket egyáltalán nem oltottak be.