Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ausztrál hatóságok január 17-én úgy döntöttek, hogy elfogadják az orosz Szputnyik V koronavírus-oltást az utazóktól, ha be akarnak lépni a kontinensnyi szigetország területére - adta hírül a Moscow Times. Ezzel az első olyan nyugati országok között van, amelyek elfogadják az orosz vakcinát, amelyet sem az USA, sem az EU gyógyszerhatósága, sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem minősített biztonságosnak.

Az ausztrál Department of Health Therapeutic Goods Administration (TGA) bejelentése szerint alapvetően az oltással kapcsolatban megjelent tudományos publikációk alapján döntöttek az engedélyezés mellett. Úgy látják, hogy a Szputnyik megelőzi a súlyos megbetegedést és a vírus átadását az Ausztráliába érkező utazók és a helyiek között.

A TGA megjegyzi, hogy a kutatási eredmények az omikron koronavírus-változattal kapcsolatban is felülvizsgálták és az engedély nem vonatkozik a Szputnyik Light harmadik, avagy erősítő oltásra. A beutazás feltétele, hogy a Szputnyik mindkét dózisát megkapja az érkező, legalább 14 nap különbséggel, és hét nap teljen el a második szúrás után.

Izrael az év elején függesztette fel a háromnapos karanténkötelezettséget azoknak, akiket a Szputnyikkal szúrtak meg, lehetővé téve, hogy egy negatív PCR, illetve egy pozitív szerelógiai (azaz az védettséget mérő) teszttel beutazzanak az országba. A WHO egyik vezetője Oroszországban január második hetének végén azt mondta, hogy megkapták a szükséges információt a vakcina fejlesztőjétől ahhoz, hogy februárban folytassák a vakcinával kapcsolatos vizsgálatokat.