Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerződésszegésekre hivatkozva követeli vissza azt a 200 ezer adag Szputnyik V. koronavírus elleni vakcinát, amelyet még márciusban szállítottak le az országba, miután Igor Matovic miniszterelnökkel megállapodtak a beszerzéssel. Matovic azóta megbukott - pont az orosz oltóanyagok beszerzése miatt - és átadta a miniszterelnökséget, a vakcinák pedig egy raktárban állnak, miután a szlovákok egy másfajta vakcinát kaptak, mint amit az Európai Gyógyszerügynökség vizsgál, a nekik jutó tételeknek nem volt azonos a tételszáma. Emiatt le kell folytatni az egész engedélyeztetési eljárást, amihez szükség lenne még hiányzó dokumentumokra.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek (ŠÚKL) az orosz gyártóhoz fordult első körben, ahonnan viszont ezek nem érkeztek meg, majd Magyarországtól kérték, de az OGYÉI a szerződés titoktartási záradékára hivatkozva nem küldött semmit Pozsonyba.

Csütörtökön a ŠÚKL közölte, hogy a Szlovákiába küldött tételek más tulajdonságokat mutattak, mint a The Lancet-ben megjelent tanulmányokban használtak. Az orosz közvetlen befektetési alap, Oroszország Szuverén Vagyonalapja (RDIF), amely a vakcina külföldön történő forgalmazásáért felelős, határozottan elutasította ezeket az állításokat, „álhírként” jellemezve őket - számolt be a Reuters.

A vita viszont itt nem ért véget: az oroszok szerint a szlovákok nem tesztelték le az oltóanyagot egy arra alkalmas laboratóriumban, így az ország megsértette a szerződéses kötelezettségeket és „szabotázscselekményt” követett el. Az RDIF közölte, hogy felkérte a szlovák kormányt, hogy küldjön néhány tételt az Európai Unió tanúsított laboratóriumába további vizsgálatok céljából, valamint küldje vissza a fő szállítmányt Oroszországba.

"Az RDIF ... 2021. április 6-án levelet küldött, amelyben kérte az oltóanyag visszaszolgáltatását a többszörös szerződésszegés miatt, hogy a készítmény más országokban felhasználható legyen" - áll a vakcinagyártó hivatalos Twitter-oldalán megosztott közleményében.

"Az összes Sputnik V tétel azonos minőségű és szigorú minőségellenőrzésen esik át a Gamaleja Intézetben" - tették hozzá.

A szlovák gyógyszerügynökség korábban egyébként arra panaszkodott, hogy nem tudta elég alaposan mérlegelni a Szputnyik V. előnyeit és kockázatait, a Moszkva által a preklinikai vizsgálatokról, a gyártásról és a klinikai tesztekről szolgáltatott adatok hiányosságai miatt.

"Az adatok jelentős részét, körülbelül 80 százalékát többszöri kérés után sem adták meg" - közölte az üggyel kapcsolatban a ŠÚKL.