Észak-Korea azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy a humanitárius támogatás álcája alatt be akar avatkozni az elzárkózó ország belső ügyeibe. Koronavírus-vakcinát és élelmiszersegélyt ajánlanak, ám ezzel csak meg akarják vezetni az ország bölcs vezetőségét – szemlézi a Financial Times az észak-koreai külügyminisztérium álláspontját tükröző cikket, ami a helyi médiában jelent meg.

Nemzetközi szervezetek, köztük a Vöröskereszt és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), továbbá külföldi diplomaták és egészségügyi szakértők küszködnek azzal, hogy valahogy utat nyissanak az elzárt ország lakóihoz, amelyen eljuttathatnák a humanitárius segélyszállítmányokat. Kim Dzsongun diktátor - aki láthatóan sokat fogyott az utóbbi időben - még 2020 januárjában döntött a határok lezárása mellett. Ez oly hermetikusra sikerült, hogy az élelmiszer-szállítmányok bejutásával is gond van. A dél-koreai kormány és segélyszervezetek az egyre nagyobb gazdasági nehézségekre figyelmeztetnek.

Lopakodó segítségnyújtás

Kim Dzsongun a júniusban némi tisztogatást hajtott végre az ország felső vezetésében reagálva a romló élelmezési helyzetre, miközben Joe Biden, amerikai elnök jelezte, hogy kormánya a szigorú nemzetközi korlátozások ellenére hozzájárulna az Észak-Koreába irányuló humanitárius segélyszállítmányokhoz. Erre válaszul a phenjani külügyminisztérium Pakisztán, Afganisztán, Palesztina és Kambodzsa esetével példálózott azt állítva, hogy az USA ezekben az országokban kormányokat buktatott meg oly módon, hogy humanitárius segítség címén lopakodott be az országukba.

A külügyminisztérium kirohanásaiban semmi újdonság nincs, mindez illeszkedik ahhoz a kampányhoz, miszerint a phenjani vezetés szerint saját erejükből oldják meg Észak-Korea minden problémáját – mondja Rachel Lee, az amerikai kormány korábbi Észak-Korea-szakértője. Ennek az a lényege, hogy a rezsim bármikor megváltoztathatja a véleményét azzal kapcsolatban, hogy mit fogad el és mit nem. Phenjan egyelőre nem adott ki hivatalos állásfoglalást a vakcinasegélyekkel kapcsolatban, annak ellenére, hogy az ország az ENSZ Covax programjának keretében, amely a szegény országok oltásellátását hivatott segíteni, több millió AstraZenca-vakcinára jogosult.

Válogatnának a vakcinákban

Ahhoz, hogy megindulhassanak a szállítmányok, a külföldi szakértőknek, így a Covaxszal foglalkozó tisztviselőknek is be kellene jutniuk Észak-Koreába, ahol hozzáférhetnének az elosztóhálózatokhoz. A dél-koreai Nemzetbiztonsági Stratégiai Intézet szerint a Covax program észak-koreai végrehajtása azt követően lassult le, hogy az AstraZeneca oltásával kapcsolatban felmerült a lehetősége, hogy a mellékhatásaként vérrögök képződhetnek a beoltottaknál.

A kutatóintézet emellett úgy tudja, hogy a phenjani rezsim hezitál a kínai oltás elfogadásával is, annak ellenére, hogy Peking a legerősebb szövetségese. Ezzel az ismert probléma a gondjuk, nem tartják kellően hatékonynak a Kínában készült vakcinát.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az orosz Szputnyik-oltásról még Észak-Korea vezetői is jó véleményt alakítottak ki, és ingyenes segélyszállítmányt kértek belőle. Szakértők eközben megjegyzik, hogy miközben a koronavírus-oltást elutasítják és a népet éhezés fenyegeti, az atomfegyverek fejlesztésével nem álltak le.