Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jan Hamácek cseh miniszterelnök-helyettes-belügyminiszter, a szociáldemokrata párt elnöke tagadja, hogy el akarták tussolni az orosz katonai titkosszolgálat robbantási botrányát Moszkva némi ellenszolgáltatásáért cserébe – adta hírül az újabb botrány részleteit az expats.cz internetes portál. Április közepén hozta nyilvánosságra a prágai kormány, hogy a cseh titkosszolgálat vizsgálata szerint 2014-ben az orosz katonai hírszerzés emberei robbantották fel a Vrbeticében lévő lőszerraktárat.

A friss sajtóinformáció szerint ezt megelőzően Hamácek Moszkvába készült, ahol fel akarta ajánlani orosz partnereinek az ügy elhallgatását, cserébe Szputnyik koronavírus-vakcinákért és azért, hogy Oroszország Prágát javasolja Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz államfő tervezett csúcsértekezletének helyszínéül. Az erről szóló újságcikk spekuláción alapul, hazudik arról, hogy mik voltak a cseh kormány szándékai – válaszolta twitterüzenetek sorozatában a cseh miniszterelnök-helyettes.

A Seznam Zprávy hírportál azt írta, hogy Hamácek április 19-én utazott volna Moszkvába, ám végül úgy döntöttek, hogy kiborítják a bilit, így ezt megelőzően, április 17-én nyilvánosságra hozták a robbantással kapcsolatos információt. Ezt Andrej Babis miniszterelnök és Hamácek belügyminiszteri szerepkörében tette meg egy sajtókonferencián, bejelentve, hogy az ügy miatt kiutasítanak 18 orosz diplomatát Csehországból. Válaszul az orosz kormány is ezt tette és néhány európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat.

Izgatott tanácskozás

A Seznam Zprávy meglehetősen részletgazdag beszámolója szerint Hamácek április 15-én az irodájában fogadta azokat, akik a tervek szerint részt vettek volna a Moszkvába induló cseh küldöttségben. Köztük volt Viezslav Pivonka, Csehország moszkvai nagykövete, Marek Simandl, a nemzetközi kapcsolatokért és információért felelős hivatal igazgatója, Jan Beroun, a katonai hírszerzés vezetője, Jan Svejdar rendőrfőnök és Pavel Zeman főállamügyész.

Beroun, Svejdar és Simandl igyekezett meggyőzni Hamáceket, hogy halassza el moszkvai útját, hozzátéve, hogy a vakcináért és a csúcstalálkozásért hallgatást ajánló mutyizás nem lehetséges, mivel a kormány belebukna, ha mégis kiszivárogna a orosz robbantás híre. Mindhárman megerősítették, hogy jelen voltak ezen a találkozón, ám nem kommentálták, hogy miről tárgyaltak egymással és a miniszterelnök-helyettessel. Zeman a sajtóértesülés szerint a robbantási ügy lehetséges következményei elemezte, Pivonka eredetileg támogatta Hamácek alkudozási tervét, majd megváltoztatta a véleményét, és meggyőzte őt, hogy ejtse a mutyi ötletét.

Nincs itt semmi látnivaló

Hamácek április 18-án, tehát a robbantási botrány bejelentését követő napon, azt mondta, hogy nem is terveztek moszkvai látogatást, hanem csak az orosz diplomaták kiutasításának feltételeiről tárgyaltak. Az ellenzéki euroszkeptikus, liberális-konzervatív Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke Petr Fiala lemondásra szólította fel a miniszterelnök-helyettest, hozzátéve, hogy a többi jobboldali ellenzéki párt, a Kereszténydemokraták és a TOP 09 is ugyanezt várja tőle. Emellett a botrány, amely szerinte arról szól, hogy egyesek szerint Csehország eladó, elég indok a kormány elleni bizalmatlansági indítvány napirendre tűzésére.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Babis-féle (az Orbán Viktor vezette budapesti kormánnyal szövetséges) prágai vezetésnek már az újraválasztására kell gondolnia. Csehországban október 8-9-én lesz voksolás, ahol eleve nem volt jó esélye a jobboldali pártoknak. Az ellenzéki pártok már választási koalíciókat alakítottak, a legutóbbi felmérések alapján a Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek koalíciója áll a népszerűségi lista élén. Babis pártja, az ANO ugyan önállóan nézve a legnagyobb támogatottsággal bír, de többséget nem szerezne.