Van egy első vizsgálati szakasz, amelyet tudományos értékelésnek neveznek, és ez legalább június közepéig eltart – mondta Clément Beaune a szenátus európai ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán, hozzátéve, hogy az utolsó fázis az Európai Gyógyszerügynökség véleménye a piacra kerülés engedélyezéséről, ami néhány hetet vesz igénybe. Azaz ez nem olyan oltás, amely feltehetően június vége előtt engedélyezett lesz - fogalmazott a francia politikus, aki szerint júniusban az Európai Uniónak sokkal több vakcina áll majd rendelkezésére más gyártóktól, így a kereslet kevésbé lesz jelentős az orosz oltóanyagra.

Beaune más francia politikusokhoz hasonlóan úgy vélte, hogy Moszkva gyártókapacitásai korlátozottak, és az orosz kormányt azzal vádolta meg, hogy a Szputnyik V vakcinát propagandaeszközként használja a nemzetközi színtéren - írja az MTI híre alapján az Index.hu.

Vannak geopolitikai lépések vagy kommunikációs eszközök, amelyeket orosz barátaink arra használnak, hogy mutassák, mennyire jelen vannak az Európai Unióban. Ne legyünk naivak, az oroszoknak az Európai Uniót megosztó stratégiája eddig, hála istennek, nem működött, néhány bicskaszúrást leszámítva - jelentette ki Clément Beaune, aki ugyanakkor hozzátette, hogy a francia kormány nem zár ki semmilyen megoldást, semmilyen lehetőséget, de ne legyenek illúzióink az orosz vagy a kínai vakcinákat illetően.

Kellene a pénz

A párizsi kormánytag szerint Franciaország arra kéri az európai tagállamokat, hogy még a nyár előtt  tegyék le az asztalra azt a több milliárd eurót, amelyre a koronavírus elleni második generációs oltás kifejlesztésére szükség van, annak érdekében, hogy az Európai Unió ne szenvedjen még egyszer hátrányt az oltóanyagok beszerzésében. A második generációs oltóanyagok a koronavírus fertőzőbb és ellenállóbb variánsai ellen szolgálnak majd. Párizs még a nyár vége előtt egy nemzetközi konferencia összehívását javasolja a kérdésben.

Clément Beaune jelezte, hogy az Európai Uniónak az új egészségügyi költségvetése 5 milliárd euróról rendelkezik, a kutatásra pedig csaknem 100 milliárd euró áll rendelkezésre. Emellett Párizs szerint a nemzeti kormányoknak is hozzá kellene járulniuk az európai vakcinafejlesztéshez.

Az oroszok gyorsítanának

Közben pénteken Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója bejelentette az MTI szerint, hogy külföldön előállított orosz Szputnyik V vakcina behozatalával gyorsíthatják fel a lakosság Covid-19 elleni átoltását. Dmitrijev akkor beszélt erről, amikor fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Elmondta, hogy az RFPI tíz országból húsz gyártóval állapodott meg eddig a Szputnyik V kibocsátásáról. Oroszországban a vakcinát hét gyártó állítja elő.

A tisztségviselő a külföldi gyártási helyszínek közül kiemelte Indiát és Dél-Koreát és elmondta, hogy több gyártó április folyamán fogja csúcsra járatni kapacitásait. Megítélése szerint júniusig minden oltásra jelentkező orosznak be lehet adni a Szputnyik V-t.

A vakcina honlapja szerint péntekre több, mint 4,5 millió ember (a lakosság valamivel több mint 3 százaléka) kapta meg a védőoltás mindkét komponensét. Naponta átlagosan mintegy 290 ezer embert oltanak be Oroszországban.

Dmitrijev beszámolt Putyinnak egy robotizált futószalag kifejlesztéséről, amely, mint mondta óránként 300 új koronavírus-tesztet képes elvégezni és nem igényel magasan képzett szakembert a működtetéséhez. A laboratóriumon kívül használható készülék iránt szerinte mind Oroszországban, mind külföldön érdeklődés mutatkozott.

Még mindig emelkedik a fertőzöttel száma

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8792-vel 4 563 056 emelkedett. A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 277 172-re csökkent, a halálos áldozatoké 400-zal 99 663-ra, a felépülteké pedig 9 832-vel 4 186 251-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 120,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 359 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 490 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.