Daron Acemoglu, az amerikai elitegyetem, az MIT sztárközgazdásza, a nagysikerű Miért buknak el nemzetek? című könyv társszerzője. A cikkében Mark Rutte holland miniszterelnököt idézi, aki a melegellenes törvénycsomag elfogadása után arra jutott, hogy Magyarországnak többé "nincs helye az EU-ban". "Igaza van" - írja Acemoglu, aki szerint az EU-nak meg kéne kezdenie a kizárási folyamatot, majd ha Magyarországgal végzett, hozzákezdhetne Lengyelország kizárásához is - szemlézte az írást a 444.hu.

Acemoglu szerint Magyarország annyira előrehaladt a jogállam és a demokratikus intézményrendszer lebontásában, hogy már nem lehet demokráciáról beszélni. A bíróságok egyre inkább a kormánypárt ellenőrzése alá kerülnek, a sajtó szabadságából alig maradt valami, az egyetemeket is megfosztották autonómiájuktól - megjegyezte azt is, hogy a lengyel kormánypárt Orbán Viktor nyomdokában jár.

Acemoglu szerint az utolsó csepp a pohárban Magyarország és Lengyelország ellenállása az európai ügyészséggel szemben. De leginkább a cikk elején jelzett okból kell szerinte lépnie az EU-nak: az afganisztáni kudarc után a Nyugatnak nem maradt más választása, mint a példamutatás.