Vlagyimir Putyin orosz államfő a hivatalos bemutató előtt megtekintette az orosz hadiipar új csúcsteljesítményét, egy ötödik generációs, egy hajtóműves, könnyű harci repülőgépet, amelyet hivatalosan a MAKS-2021 nemzetközi repülési és űrrepülési szalonon mutatnak be. A kiállítást a Moszkvától 40 kilométerre lévő Zsukovszkij városában tartják – írja a CNN. A lopakodó képességekkel rendelkező gép a szerényen hangzó Checkmate (Sakk-matt) nevet kapta.

Az újdonságot az orosz állami fegyvergyártó óriás, a Rostec és a repülőgépgyártást összefogó UAC vezetői mutatták, be az orosz elnöknek. A fejlesztők szerint eredeti újdonságról van szó, ugyanis sok évtizede nem építenek Oroszországban olyan harci gépet, amelybe csak egy hajtóművet szerelnek be. A gép tudásáról annyit árultak el, hogy legnagyobb harci hatótávolsága 1500 kilométer, ami súlyához képest kiemelkedő, elődeinél rövidebb fel- és leszállópályát igényel és több mint hét tonna fegyvert vihet magával, ami rekord a kategóriájában. Az első felszállást 2023-ra, az első szállítást 2026-ra tervezik.

Az új Szuhojjal vélhetően az a legfőbb célja a fejlesztőknek, hogy jól eladható exportterméket készítsenek, amely segíti a katonai-technikai együttműködések kialakításában - véli Dmirtij Sztefanovics, a nemzetközi kapcsolatok és biztonság szakértője. Szerinte ez a termék új helyzetet teremt a hadiiparban, mivel Oroszország régóta nincs jelen a nemzetközi fegyverpiacon könnyű harci géppel. A lehetséges vevők között Indiát, Argentínát, Vietnamot és az Egyesült Arab Emírségeket sorolta fel.