Az előrejelzések szerint az érintett térségben - amely nagyjából azonos a Sandy poszttrópusi ciklon által október végén sújtott területtel - a hóréteg vastagsága helyenként megközelítheti az egy métert is, a széllökések sebessége pedig eléri az óránkénti 95-120 kilométert. A várhatóan New Jerseytől és Maine-től egészen a nagy tavak vidékéig terjedő viharzónában a fő csapást Bostonnak és környékének kell elviselnie. E terület több pontjáról már erős hóesést jelentettek, és mintegy 60 ezer lakásban már most sincs áram.

Több mint 4000 repülőjáratot töröltek pénteken az északkeleti partvidéket fenyegető, a meteorológiai szolgálat szerint "potenciálisan történelmi nagyságú" hóvihar miatt. A törölt járatok többsége New Yorkba és Bostonba tartott volna, vagy onnan szállt volna fel. A két város repülőtereit lezárják.

Betiltották az autós közlekedést

Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója pénteken arra figyelmeztetett, hogy ez a nor'easter (északkeleti vihar) sokkal súlyosabb lehet, mint a korábbi évek hóviharai, és délután 4 órától rendelettel tiltotta be az autóközlekedést az államban. Az utasítás megszegői akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 500 dolláros bírsággal sújthatók. A rendelet alól csak a különleges szolgálatok (rendőrök, mentők, tűzoltók) és a média munkatársai mentesülnek.

A vihar, amely a Nemo nevet kapta, várhatóan súlyos fennakadásokat okoz majd a szárazföldi közlekedésben is, és főleg a New Yorktól északra fekvő partvidéken másfél méteres tengeri árhullámra is lehet számítani.

Bostonban és a Rhode Island-i Providence-ben szombaton zárva tartanak az iskolák. A térségben a nélkülözhető közalkalmazottakat a helyi vezetők arra kérték, szombaton maradjanak otthon, és a példa követését javasolták a magánszektornak is.

Elfogyott a kenyér a boltokból

New Yorkból péntek délutántól nem indítanak vonatokat északra. A metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg a Twitteren bejelentette, hogy a város felkészült a 25 centiméteres hó eltakarítására. Ugyanakkor azt tanácsolta a New York-iaknak, hogy halmozzanak fel alapvető élelmiszercikkeket, gyógyszereket és készüljenek fel az áramkimaradásra. A polgármester azt javasolta, hogy aki teheti, pénteken korábban térjen haza a munkahelyéről.

Pénteken több New York-i élelmiszerboltban elfogyott a kenyér és a benzinkutaknál a Sandy "szupervihar" utáni időket idéző, hosszú sorok alakultak ki.