"A mostani monetáris politika folytatódik, hacsak nem jelennek meg leértékelődési és felértékelődési kockázatok" - mondta Kuroda a japán központi bank (BoJ) vezetőségének kétnapos ülése után egy sajtótájékoztatón szerdán. Kuroda a csökkenő világpiaci kockázatókkal és a kedvező japán inflációs adattal indokolta a döntést.

Hangsúlyozta, hogy a japán gazdaság el fogja érni a 2 százalékos inflációs célszámot. Kuroda szerint az árak valószínűleg 2014 második felében, esetleg 2015 első felében fognak a kívánt szintre emelkedni.

Kuroda Haruhiko azt is elmondta, hogy a központi bank monetáris eszközei nem arra valók, hogy befolyásolják vele a japán jen árfolyamát, és a monetáris politikára "nem lesz hatással" az amerikai pénzügyminiszter Jacob (Jack) Lew korábban elhangzott közvetett bírálata.

Az Egyesült Államok azért aggódik kicsit a jen árfolyama miatt, mert 2013 januárjában még 90 jen volt a dollár árfolyama, de 2014 januárjára már 105 jen közelébe emelkedett az árfolyam. A jen gyengítése tudatos lépés volt a 2012 decemberében hivatalba lépő Abe Sindzsó miniszterelnök részéről, hogy így növelje a japán exporttermékek versenyképességét