Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelenleg rendelkezésre álló technikai lehetőségek mellett a pénzérmék és a bankjegyek használata már anakronizmusnak számít - mondta Peter Bofinger a würzburgi egyetem közgazdász professzora, a német "bölcsek tanácsának" a tagja a Spiegel magazinnak. Megszüntetésükkel szerinte fel lehetne számolni a feketemunkát a gazdaságban és ki lehetne szorítani a drogkereskedelmet is.

A neves német közgazdász arra szólította fel a német kormányt, hogy nemzetközi fórumokon támogassa a készpénz kivezetésének az ügyét. Fel lehetne venni a témát például az elmaui G7-csúcs napirendjére is - javasolta.

Ken Rogoff, a Harward Egyetem professzora a készpénz fokozatos kivezetését javasolja a használatból. A Nemzetközi Valutaalap egykori vezető közgazdásza a Handelsblattnak írt cikkben kifejti, hogy a készpénz kivezetésének első fázisában ajánlatos lenne csak a kis címletű bankjegyeket a forgalomban megtartani. A készpénzforgalom negatív mellékjelenségei ugyanis szoros összefüggésben vannak a nagy címletű baknjegyek rendelkezésre állásával. Ha ezeket kivonjuk a forgalomból, máris nagy lépést tettünk előre az ügy érdekében. A bankjegyek biztosítani tudják ugyanis az illegális tranzakciókhoz és az adóelkerüléshez szükséges anonimitást - mutat rá a közgazdász.

A készpénz kivezetésének monetáris politikai előnyei is lennének - fejti ki a Handelsblatt cikkében a professzor. Egy olyan helyzetben, amikor a vagyont a kamatokra érzéktelen bankjegyekben is el lehet helyezni, a jegybanknak nem sok lehetősége van negatív kamatokkal mozgásba hozni egy stagnáló gazdaságot.