Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, az elmúlt két évben panaszkodott a kínai légierő rendszeres ilyen jellegű bevetéseire, bár a gépek nem jutnak magának Tajvannak a közelébe. Az érintett repülőgépek száma jóval elmaradt a legutóbbi nagyszabású behatolás, a január 23-i 39 kínai repülőgép behatolásával járó incidenstől. Azóta az ilyen berepülések szórványosak voltak, kevesebb gép volt bennük érintett - írja a Nikkei Asia.

A minisztérium szerint a legutóbbi bevetésen nyolc kínai J-16-os vadászgép és egy Y-8-as felderítő repülőgép vett részt, amelyek a Tajvan ellenőrzése alatt álló Pratas-szigetektől északkeletre, a Dél-kínai-tenger felső részén fekvő terület felett repültek. A tajvani védelmi erők vadászgépeket küldtek fel, hogy figyelmeztessék a kínai gépeket, és légvédelmi rakétákat állítottak célba - közölte a minisztérium.

Tajvan aggódva figyeli az ukrajnai válságot, és tart attól, hogy Kína megpróbálhatja kihasználni a helyzetet, hogy a sziget elleni inváziót indítson el. Bár Tajpej nem jelentett semmilyen szokatlan mozgást a kínai erők részéről, a kormány megemelte a készültségi szintet.

Kína soha nem mondott le arról, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan elfoglalása érdekében, és rendszeresen elítéli az amerikai fegyvereladásokat vagy a Washington által nyújtott támogatás egyéb megnyilvánulásait. A kínai védelmi minisztérium szóvivője, Tan Kefei csütörtökön Pekingben korábban az új amerikai indo-csendes-óceáni stratégiáról kérdezve megismételte, hogy Tajvan Kína "központi kérdése", és nem tűri a külföldi beavatkozást.

"Sürgetjük az amerikai felet, hogy ismerje el a tajvani kérdés magas érzékenységét, ne avatkozzon be Kína belügyeibe, és ne játsszon a tűzzel a tajvani kérdésben" - mondta Tan.

A hónap elején kiadott 12 oldalas indo-csendes-óceáni stratégiai áttekintésben a Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy több diplomáciai és biztonsági erőforrást irányít a régióba. Tajvannal kapcsolatban Washington együttműködik a térségen belüli és kívüli partnerekkel a béke és stabilitás fenntartása érdekében a szigetet Kínától elválasztó szorosban.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.