Tajvan megszakítja a diplomáciai kapcsolatot Kiribatival, amivel a "másik Kína" szövetségesi rendszere még tovább szűkül. Az ok megszokottnak mondható, Kína ismét vonzó ajánlatot tett, ami miatt újabb óceániai kisország pártol el a vitatott státuszú szigetállamtól.

A Tajvan által megszerezett információk szerint a kínai kormány megígérte, hogy teljes egészében fedezné több repülőgép és komp beszerzését, ezzel elcsábította Kiribatit, ami megváltoztatja diplomáciai elköteleződést - idézte a Reuters Josheph Wu tajvani külügyminisztert.

Peking álláspontja szerint Tajvan Kína része, és egyből, akár diplomáciai konfliktusok árán is kikel, ha egy állam pusztán utalna arra, hogy létezik "két Kína", vagyis esetleg elismerné Tajvan függetlenségét. Tajvannal informálisan számos fejlett gazdaságnak van kapcsolata, hivatalosan azonban csak néhány, csekély nemzetközi súllyal rendelkező ország ismeri el.

Ezt a kört Kína aktívan szűkíti. Egy év alatt átállt El Salvador, Burkina Faso, a Dominikai Köztársaság, Panama, São Tomé és Príncipe, és legutóbb a Salamon Szigetek. Ezzel mindössze 15 olyan ország van jelenleg a világban, ami hivatalosan független államként tekinti Tajvant, és mivel Kína eltökélt, pénze van a meggyőzésre, tovább szűkülhet a támogatói mezőny.

Peking számára a hongkongi forrongás és az arra adott nemzetközi reakciók miatt különösen fontosnak tűnik, hogy bármilyen függetlenedési kezdeményezésekkel erőteljesen szembemenjen.

Taipei szerint a közelgő helyi választásokba akar belefolyni a kínai vezetés, ami a diplomácia feszültségek szításával káoszt akar okozni és aláásni a demokratikus folyamatokat. Egyben rendre figyelmezteti átpártoló korábbi szövetségeseit, hogy Kína bármennyire vonzó ajánlatot ad, ezzel lényegében adósrabszolgaságba hajtja a bejövő pénzektől felemelkedést váró kisállamokat.