A hétfőtől szerdáig tartó tanácskozáson Polt Péter legfőbb ügyész, Pavel Zeman cseh, Jaromir Ciznár szlovák legfőbb ügyész és Bogdan Swieczkowski, a lengyel legfőbb ügyész helyettese mellett Ladislav Hamran, az Eurojust elnöke is részt vett.

A V4-államok legfőbb ügyészei a közös nyilatkozattal zárult tanácskozáson áttekintették az Európai Ügyészség felállításával kapcsolatos nyitott kérdéseket, továbbá deklarálták, hogy az igazságügyi együttműködés minden lehetséges eszközével fellépnek a terrorizmus és a kiberbűnözés ellen.

QP | Quality Placement

A legfőbb ügyészek közölték, hogy az Európai Ügyészség felállítása nem járhat a nemzetközi igazságügyi együttműködés már létező és jól működő intézményeinek gyengítésével. Rögzítették továbbá, hogy fokozott és közös figyelmet fordítanak a kiberbűnözés minden formájára, különösen az információs rendszerek elleni támadásokra, valamint a szellemi tulajdon elleni internetes bűnözés és az internethez kapcsolódó gyermekpornográfia visszaszorítására, továbbá a zsarolóvírusokkal, a sötét internettel és a virtuális nevekkel való visszaélésre.

A V4-ek legfőbb ügyészei jövőre Lengyelországban találkoznak - olvasható a közleményben.

A fotó forrása: Shutterstock.