A rendelet csütörtöki bejelentése után csak néhány hírcsatorna tett eleget a parancsnak. Vasárnap azonban a legtöbb női műsorvezetőt eltakart arccal látták, miután a tálib erkölcs- és erkölcsvédelmi minisztérium elkezdte végrehajtani a rendeletet - írja a portál.

Egy névtelenséget kérő médiaszakember elmondta, hogy a csatorna, ahol dolgozik múlt héten kapta meg a parancsot, de csak vasárnap kezdték meg a végrehajtást, miután a tálibok közölték, hogy a kérdésben nem nyitnak vitát.

A tálibok utolsó afganisztáni hatalmuk idején, 1996-2001 között a nőkkel szembeni korlátozó intézkedéseket vezettek be, megkövetelve tőlük a mindent elborító burka viselését, és kizárva őket a közéletből és az oktatásból.

Miután augusztusban ismét átvették a hatalmat, a tálibok kezdetben úgy tűnt, hogy némileg enyhítettek a korlátozásokon, és bejelentették, hogy nincs öltözködési előírás a nők számára. Az elmúlt hetekben azonban éles, keményvonalas fordulatot tettek, ami megerősítette a jogvédő aktivisták legrosszabb félelme

A hónap elején a tálibok elrendelték, hogy minden nőnek nyilvánosan tetőtől talpig olyan ruhát kell viselnie, amelyből csak a szemük látszik ki. A nők csak akkor hagyhatják el az otthonukat, ha szükséges, és a férfi rokonok büntetést kapnak a női öltözködési szabályok megsértéséért.

A tálib vezetés azt is megtiltotta, hogy a lányok a hatodik osztály után iskolába járjanak, holott korábban megígérték, hogy nem lesz ilyen korlátozás.