"Az Afganisztáni Iszlám Emirátus szorosan figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzetet, és aggodalmát fejezi ki a civil áldozatok miatt. Az emirátus mindkét felet önmérsékletre szólítja fel. Minden félnek tartózkodnia kell az olyan álláspontok kialakításától, amelyek fokozhatják az erőszakot" - írja az ukrán invázióról kiadott diplomáciai közleményében a népirtással, embertelenséggel vádolt tálib vezetés.

"Az Afganisztáni Iszlám Emirátus a semlegességre törekvő külpolitikájával összhangban felszólítja a konfliktus mindkét felét, hogy párbeszéddel és békés eszközökkel oldják meg a válságot - írják, megjegyezve, hogy az a konfliktusban részt vevő feleknek figyelniük kellene az Ukrajnában élő afgán diákok és menekültek életének védelmére.

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban totális offenzívát rendelt el Ukrajna ellen heves tűzharcok alakultak ki a két hadsereg között. Noha az oroszok állítják, hogy csak katonai célpontokat támadnak, rengeteg civilek lakta területet értek rakétatámadások. A hivatalos adatok szerint az első nap csak az ukrán oldalon 137 életet követelt a támadás. A tényleges adat vélhetően ennél sokkal magasabb.

A tálibok békeüzenete azért is álságos, mert az országban humanitárius válság alakult ki, már a gyerekek szerveit adják el, hogy pénzt szerezzenek az emberek. Az amerikai kivonulás után is rendszeresen öltek meg ellenállókat vagy az előző demokratikus rendszerben szerepet vállaló személyeket.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.