Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság kézi vezérlésének bizonyítéka, hogy az adóhatóság elnöke azt mondja: megállapodott az ország legnagyobb, tőzsdén is jelen lévő olajvállalatával, hogy csökkentse az üzemanyagok árát az ország egyik településén - kezdi Tállai András NAV-elnök mezőkövesdi ügyének tálalását a világ felé az Bloomberg. Tállairól megjegyzi azt is, hogy államtitkárként az Orbán-kormány tagja.

A hírügynökség ezt követően idézi Tállai hét végi Facebook-üzenetét, amely szerint állampolgári megkeresésre egyeztetett a Mol illetékes képviselőivel a mezőkövesdi üzemanyagárakról. A NAV-elnök a térség parlamenti képviselője, aki egyébként azt is elérte, hogy az állam bőkezű támogatásokat nyújtson a helyi első osztályú focicsapatnak - emlékeztet a Bloomberg. Ezután folytatódik az idézet, miszerint a benzin árát 11, a gázolajét 5 forinttal mérsékelték az október 31-ei szinthez képest.

Orbán Viktor

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke korábban kampánytémává tette az energiaárak csökkentését, azaz nem példa nélküli az Orbán-rezsim történetében, hogy a politikai belefolyik a gazdaságba. Ugyanakkor ez a beavatkozás egyetlen parlamenti választókerület üzemanyagár-képzésébe újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánypárt politikai előnyszerzés érdekében hajlamos beavatkozni a gazdasági folyamatokban - folytatódik a magyarországi életkép bemutatása.

Orbán pártja, a Fidesz a közvélemény-kutatások szerint lóhosszal vezet a versenytársai előtt az öt hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt, ám ennek ellenére teljes kampányüzemmódban zakatol.

Eközben a World Economic Forum (WEF) 2017-es versenyképességi listáján (Global Competitiveness Report) az intézmények minőségét mérő alindexében Magyarország a 101. helyre került a 137 országot áttekintő rangsorban, Oroszország, illetve az afrikai Malawi és Uganda mögé - emlékeztet a Bloomberg.

 

 

És így tovább

Tállai kifejti a Facebookon, hogy a térségi árak "kiegyenlítődése" előreláthatóan tovább folytatódik. Beavatkozása nyomán a leggyakrabban vásárolt üzemanyagfajta ára még mindig 2,6 százalékkal van a 365 forintos országos átlag felett (a 316-416 forintos ársávban) - idézi a hírügynökség a holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító portál adatait.

A Mol, amelyben a magyar állam 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, nem kommentálta, milyen megfontolás alapján változtatott helyi árain. Miközben Mezőkövesden csökkent az ár, ebben a hónapban országos szinten 16 forinttal emelkedett a benzin és 11 forinttal a gázolaj ára - derül ki szintén a holtankoljak.hu adataiból.

A nyitókép forrása: shutterstock.com