A feltörekvő piacokra nehezedő nyomás tovább fog nőni a következő hetekben - véli Xavier Denis, a Société Generale privát banki üzletágának stratégiája. Szerinte a Fed monetáris politikájának normalizálása továbbra is a gyengülés irányába tolja a feltörekvő országok devizáit, sőt ennél kiterjedtebben nehezíti gazdaságaik helyzetét - idézte a szakértőt a CNBC.

Mások nem ilyen pesszimisták. Kathy Lien, a BK Asset Management vagyonkelező cég igazgatója további ötszázalékos gyengülés után a helyzet stabilizálódására számít. Sok elemző felhívja a figyelmet arra, hogy a Fed lépései mellett számos egyéb tényező befolyásolja a feltörekvő régiók lehetőségeit. Ezek közé tartoznak a kínai gazdaság viszonylagos gyengébb teljesítményéről tanúskodó adatok, amelyek arra utalnak, hogy a világgazdaság fellendülése erőtlen marad. A thaiföldi és az ukrán belpolitikai felfordulás tovább fokozza a bizonytalanságot.

Dominóhatás

A feltörekvő devizák annak ellenére esnek, hogy az amerikai kötvényhozamok csökkennek - hívja fel a figyelmet Sébastien Barbe, a Crédit Agricole régióra specializálódott elemzője. Ebből arra következtet, hogy nem csupán a Fed várható lépései mozgatják a befektetőket. A több tényező miatt még néhány hétig fennmaradhat a feltörekvő országokra nehezedő nyomás.

A Törökországtól Ukrajnán át Argentínáig hullámzó eladások miatt többen pedzegették, hogy új válságba kerülnek a feltörekvő régiók, ám mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedben nagy különbségek alakultak ki az egyes országok között, azért kevéssé valószínű a dominóhatás érvényesülése. Ma már nem igaz az, hogy miden idetartozó gazdaságot hasonló gondok gyengítenek - mondja Melanie Debano, a brit Capital Economics kutatóintézet közgazdásza.

Nem mindenki egyformán

Ezért minden okuk megvan a befektetőknek arra, hogy előbb-utóbb elkezdjenek különbséget tenni az egyes országok között. (A magyar kormány jó ideje éppen abban bízik, hogy a magyar gazdaság viszonylag jó mutatói, az alacsony költségvetési hiány vagy a folyó fizetési mérleg többlete megóvják az országot attól, hogy beleszédüljön egy a feltörekvő piacokon kialakuló örvénybe - a szerk.)

Kelly Keoh, az IG Markets pénzügyi szolgáltató elemzője éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy belpolitikia felfordulással küszködő országokat másként érintheti az eladási hullám, mint azokat, amelyeknek folyó fizetési mérletgük többletet mutat.

Nem most kezdődött

Michael Ivanovitch, az MSI Global tanácsadó cég elnöke a CNBC-ben megjelent kommentárjában arról értekezik, hogy a tágabb piaci átrendeződés nagyjából egy éve elkezdődött és a folyamatok jóval messzebbre mutatnak a Fed monetáris enyhítésének visszavonásánál. Az argentin peso 84, a brazil real 36, a török líra 22 százalékkal gyengült az elmúlt 12 hónapban és hasonló változás figyelhető meg más feltörekvő valuták esetén is.

Több mint egy éve hallani azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint a rossz gazdaságpolitikákat és a pénzügyi egyensúly hiányát súlyosan büntetni fogják a befektetők, ha egyszer vége szakad a pénzbőség időszakának, és az országoknak versenyezniük kell a forrásokért.

Új helyzet

A Fed monetáris enyhítése ugyan halványabb a korábbinál, de ettől még nem szűnt meg teljesen - ez is arra utal, hogy nem pusztán az amerikai jegybank intézkedései mozgatják a piacokat. Elszívhatja a tőkét a feltörekvő piacokról az amerikai gazdaság kilábalása, sőt még az eurózóna is. Az utóbbi néhány országában olyan strukturális változások történtek, amelyek új versenyhelyzetet teremtenek.

A spanyol Priviet sportcikkgyártó cég például a munkaerő-piaci reformoknak köszönhetően képes saját hazájában is nyereségesen termelni. Eközben Ázsia politikai és katonai feszültségek miatt kockázatosabb térséggé vált, mint korábban volt.

A legrosszabb válasz

A brazil jegybank elnöke, Alexandre Tombini - aki a Fed és az Európai Központi Bank monetáris enyhítéseinek bejelentésekor valutaháborúról beszélt, úgy interpretálva ezeket, hogy a nagy jegybankok a pénznyomtatással a feltörekvők kárára manipulálják a devizaárfolyamokat -, azt mondta, hogy Brazília 376 milliárd dollár értékű devizatartalékaira és közvetlen devizacsere-ügyletekre támaszkodva vissza tudja verni a realt gyengítő befektetői törekvéseket.

Ivanovithc azonban úgy véli, hogy ez lenne a legrosszabb, amit tehetnek. Ez ugyanis ellenmond fejtegetése lényegének, nevezetesen, hogy hosszabb távú, összetettebb okai vannak a valutaárfolyamok nagy kilengéseinek, mint pusztán a világ legnagyobb jegybankjainak beavatkozásai. Ha megtakarításaikhoz nyúlnak, azzal csak a devizaspekulánsokat segítik, akik szép összeget kereshetnek azon, hogy előre látják próbálkozásaik hiábavalóságát.

Az elemző szerint biztosra vehető, hogy a befektetők nem fognak gyorsan visszatérni a feltörekvő piacokra. Az elmúlt héten indult árfolyam-hullámzás még eltarthat egy darabig, mivel a befektetőknek időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a világ pénzpiacain kialakuló új likviditási környezethez.