A Magyar Nemzeti Bank tegnap tovább mérsékelte az alapkamatot, ám a forint erősödött: egy százalékkal javított árfolyamán az euróhoz képest már a döntés előtt. Mi folyik itt? - teszi fel a kérdést a döntésről szóló beszámolójában a Financial Times (FT). Timothy Ash, a Standard Bank ismert feltörekvő piaci elemzője egy sajátos körülményre hívja fel a figyelmet. Amikor tavaly augusztusban a bank elkezdte lefaragni a hétszázalékos kamatot, az infláció még magas volt, szeptemberben még 6,6 százalékon tetőzött. Áprilisra azonban 1,7 százalékra mérséklődött, így tíz hónappal ezelőtt a magasabb kamat ellenére a reálkamat mínusz 1,2 százalék volt, míg most nagyjából plusz 2,8 százalék.

Ami azonban még ennél is fontosabb: Matolcsy György jegybankelnökként viszonylag jó teljesít. Az előzetes félelmekre rácáfolva nem tett semmi rendkívülit. A kamatot a korábbi ütemben mérséklik tovább, ami féken tartja a forint árfolyamát, és ezzel utat nyit a hitelköltségek további lefaragása előtt. Magyarország ráadásul ma kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, amivel  elhárul a veszélye annak, hogy az EU szankciókat léptet érvénybe vele szemben. Szóval minden rendben lévőnek látszik.

Nem oda Buda!

Ne lépkedjünk ilyen gyorsan! - szegezi szembe ezzel Peter Attard Montalto, a Nomura régiós szakértője. Magyarországot szeretik gyűlölni a befektetők, amint azt többször megmutatták, és ennek újra eljöhet az ideje. Jelenleg béke van. A jegybank nem csinál semmi őrültséget és az ország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, ezért a befektetők zárják a rosszabb forgatókönyvek alapján felépített pénzügyi pozícióikat.

Ez elég lehet a forint árfolyamának megtámogatásához. Ugyanakkor szerinte túlzott jelentőséget tulajdonítanak a kedvező uniós döntésnek. Magyarország azzal kerülte ez az EU-s büntetést, hogy mindig többet és többet ígért, és az Európai Bizottság most ezt el is fogadja, azaz nem erőlteti a strukturális reformokat. Ezzel azonban azt jutalmazza, amit korábban elítélt: a bankok és a multik agresszív adóztatását a költségvetési kiadások csökkentése helyett.

A befektetők megbánhatják, hogy bíztak az ország papírjaiban, ha - például a Fed monetáris lazításának visszavonása nyomán - a gyengül a piacokon a kockázatvállalási hajlandóság. Az alacsony kamat miatt a forint ebben az esetben támasz nélkül maradna. Mások, például a dél-afrikai központi bank erre számítva nem mérsékelte alapkamatát. Montalto ezért úgy látja, hogy az MNB alábecsüli a Fed irányváltásához kapcsolódó tőkekivonás veszélyét. Lehet, hogy ez nem lenne drámai, ám az érzékeny egyensúly miatt egy szivárgás is nagy hatással járna.