Az Európai Bizottság egyelőre nem tudja, mit fog tartalmazni az új magyar helyreállítási terv, mivel a régit Orbán Viktor múlt pénteki brüsszeli látogatását követően nagyrészt átírják - adta hírül a Népszava. Ennek ellenére a magyar kormány igyekszik az elsők között lenni, hogy minél előbb megkezdhesse a pénz lehívását.

Egyelőre csak a 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra tart igényt, a 3300 milliárdnyi hitelre nem. Ugyanakkor mivel az egyes országoknak jutó támogatási összegeket még a járványt megelőző gazdasági adatok alapján határozták meg, jövőre lehetőség lesz a keretek 30 százalékának az újratervezésére, ami növelheti a Magyarországnak járó vissza nem térítendő forrásokat is.Így akár a 2022-es parlamenti választások után is variálhat ezzel a pénzzel az új kormány.

Bár a friss magyar program valószínűleg rövidebb és olcsóbb lesz, mint a korábbi, ez nem azt jelenti, hogy Brüsszel kevésbé fog odafigyelni a tartalmára, majd a végrehajtására. A kormány hiába kér kevesebb pénzt, a projektek tervezése és megvalósítása során a jogszabályban előírt szempontoknak és feltételeknek kell megfelelni.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy teljesüljenek a digitális és zöld átállásra meghatározott célok, és megfelelő egyensúly legyen a beruházások és a reformok között. Emellett biztosítani kell a megkülönböztetés-mentességet a támogatások végső kedvezményezettjei között, valamint robusztus ellenőrző rendszert kell működtetni a szabálytalanságok, a csalások és a korrupció megelőzésére, feltárására - írta a napilap.