Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eredeti 29,2 milliárd eurós keretösszeg helyett csak 27,1 milliárd euró áll Románia rendelkezésére az országos helyreállítása terv (PNRR) keretében - idézte a Maszol Marcel Boloșt, az európai projektek miniszterét. Ennek az oka az, hogy 2021-ben a gazdaság a vártnál nagyobb mértékben növekedett 2020-hoz viszonyítva.

A 2,1 milliárd eurót nem a vissza nem térítendő támogatásból, hanem a kedvezményes hitelből vonják le. Ennek az értéke az eredeti számítások szerint 14,2 milliárd euró lett volna, a végleges gazdasági adatok alapján azonban csak 12,1 milliárd euró érkezik a címzetthez.

Nem feltétlenül rossz hír

Az, hogy Románia a tervezettnél kevesebb kedvezményes hitelt vehet fel az EU-tól, nem feltétlenül rossz hír. Ennek az egyik oka az, hogy Románia nagyon kis hatékonysággal hívta le mostanáig az uniós pénzeket, nulla közeli a valószínűsége annak, hogy ez hirtelen megváltozna, s fel tudná venni használni az ország a PNRR teljes keretösszegét.

A másik ok az, hogy nem biztos, hogy célszerű lenne közel 70 milliárd lejjel megdobni az ország adósságállományát. A PNRR keretösszegének csökkenése miatt nem kell lemondani egyetlen tervezett beruházásról sem, hangsúlyozta Boloș, azonban egyes esetekben a finanszírozást részben saját vagy más uniós forrásból kell megoldani.