Az eredeti 29,2 milliárd eurós keretösszeg helyett csak 27,1 milliárd euró áll Románia rendelkezésére az országos helyreállítása terv (PNRR) keretében - idézte a Maszol Marcel Boloșt, az európai projektek miniszterét. Ennek az oka az, hogy 2021-ben a gazdaság a vártnál nagyobb mértékben növekedett 2020-hoz viszonyítva.

A 2,1 milliárd eurót nem a vissza nem térítendő támogatásból, hanem a kedvezményes hitelből vonják le. Ennek az értéke az eredeti számítások szerint 14,2 milliárd euró lett volna, a végleges gazdasági adatok alapján azonban csak 12,1 milliárd euró érkezik a címzetthez.

Nem feltétlenül rossz hír

Az, hogy Románia a tervezettnél kevesebb kedvezményes hitelt vehet fel az EU-tól, nem feltétlenül rossz hír. Ennek az egyik oka az, hogy Románia nagyon kis hatékonysággal hívta le mostanáig az uniós pénzeket, nulla közeli a valószínűsége annak, hogy ez hirtelen megváltozna, s fel tudná venni használni az ország a PNRR teljes keretösszegét.

A másik ok az, hogy nem biztos, hogy célszerű lenne közel 70 milliárd lejjel megdobni az ország adósságállományát. A PNRR keretösszegének csökkenése miatt nem kell lemondani egyetlen tervezett beruházásról sem, hangsúlyozta Boloș, azonban egyes esetekben a finanszírozást részben saját vagy más uniós forrásból kell megoldani.