A tanévkezdés elhalasztását kérheti a szerbiai kormány mellett működő válságstáb, legalábbis annak egészségügyi szakember tagjai - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Branislav Tiodorović járványügyi szakembert. Szerinte tíz napon belül kiderül, hogy hogyan alakul a járványügyi helyzet, de a járványügyi előírások szigorítására és a tanév indításának elhalasztására is szükség lehet.

Hozzátette, hogy ugyan a gyermekek kevésbé fertőződnek meg a járvány mostani hullámában, de sor kerülhet a 30 fősnél nagyobb osztályok elosztására, illetve arra is, hogy egy héttel elhalasszák az iskolakezdést. Erről azonban az oktatásügyben dolgozókkal is tárgyalniuk kell.

Visszatérhet a maszkviselés

A járványügyi szakember elismételte, hogy a mostanában kialakuló koronavírus-betegség nem okoz súlyos tüneteket, legalábbis az egyébként egészséges embereknél. Azonban okozhat komplikációkat a fiatalabbak körében is, különösen azoknál, akik cukorbetegségben vagy valamilyen szívbetegségben szenvednek.

Aggodalomra ad okot, hogy a covid miatt elhunytak száma nem csökken, a napi 10-15 haláleset nagyon sok. Az áldozatok 70-80 százalékát oltották be előzőleg. A krónikus betegeknek ajánlott a védőoltás negyedik adagjának beadatása is. A maszkviselést a jövőben kötelezővé kellene tenni zárt térben.