Szergej Lavrov és John Kerry telefonon lebonyolított megbeszélése csak az egyik volt az utóbbi napokban létrejött magas szintű orosz-amerikai konzultációk sorában a Közel-Keletről és az ukrán válságról, amely a hidegháborús szintre süllyesztette a két nagyhatalom viszonyát.

"A megbeszélés középpontjában a szíriai és jemeni helyzet volt, különös tekintettel a nemzetközi közösség erőfeszítéseire, hogy megkönnyítsék a tárgyalásos rendezést az érintett feleknek a két forró ponton" - közölte az orosz külügyminisztérium.

Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök kulcsfontosságú külföldi szövetségese a belháború 2011 tavaszi kezdete óta, az Egyesült Államok pedig az elnök hatalmának megdöntéséért harcoló felkelőket támogatja. Aszad jövőjének a kérdése a konfliktus megoldásának a legfontosabb akadálya, miközben a belháborúban felülkerekedni látszanak a szélsőséges erők. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nagy területeket kerített a hatalmába Szíriában és a szomszédos Irakban is.

Szíria ügye az egyik legfontosabb téma volt Szocsiban is, ahol Kerry a múlt héten találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Daniel Rubinstein, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja ezután Moszkvában tárgyalt Lavrov helyettesével, Mihail Bogdanovval, Putyin közel-keleti szakértőjével.

"Amerikai kollégáink most már megértettek egy dolgot: jelenleg nincs alternatívája Aszad elnöknek és kormányának. S ha esetleg történik valami velük, akkor a szélsőségesek, a terroristák, az Iszlám Állam elfoglalja Szíria egész területét" - idézte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség Bogdanovot csütörtökön.