Az Európa Tanács bejelentette, hogy a Balkánon több uniós tagjelölt ország is csatlakozott a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekhez - adta hírül a Balk Magazin. Az uniós le- és átszállási tilalomhoz most csatlakozó országok Észak-Macedónia, Montenegró, Albánia és Szerbia, amely ugyan hagyományosan barátságos kapcsolatokat ápol Fehéroroszországgal, de a polgári repülőgép földre kényszerítését kalandorságnak tartja.

A Szerbia és Fehéroroszország közötti kapcsolatok azt követően váltak szorosabbá, hogy a 2010-es évek elején Belgrádban a Szerb Haladó Párt vette át az irányítást. Alekszandr Lukasenka legutóbb 2019 decemberében járt Szerbiában, és beszédet mondott a szerb parlamentben. Fehéroroszország áprilisban és májusban 2-2, vagyis összesen négy MiG-29 vadászgépet adományozott Szerbiának.

Ennek tükrében első látásra meglepetés, hogy a szerbiai vezetés a Belorusz rezsim ellen fordult, ám nem az, ha tudjuk, hogy mi Aleksandar Vučcc szerb elnök véleménye arról, hogy a fehérorosz hatóságok leszállásra kényszerítették az ország fölött átrepülő Ryanair egyik járatát, hogy letartóztassák Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.