Legalább kilenc magas rangú tisztségviselőjétől vált meg csütörtökön a török jegybank alig egy hónappal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan kirúgta annak vezetőjét. Többek között a jegybank vezető közgazdászát is menesztik, csak úgy mint az elemzési osztály vezetőjét, de a bankfelügyeleti, a kockázatkezelési és az intézményi átalakulási osztály vezetőjétől is megválnak.

A sajtó részére nem jelentették be hivatalosan az elbocsátásokat, azok híréről magukat megnevezni nem kívánó belső forrásokra hivatkozva tudósított a nemzetközi szaksajtó. Az elbocsátások a jelek szerint jórészt azokra a vezető tisztségviselőkre koncentrálódtak, akiket a korábban menesztett Murat Cenkiyava jegybankelnök ideje alatt alkalmaztak. Voltak régebben hivatalban lévő munkatársak is, mint például Hakan Kara vezető közgazdász. Őt Timothy Ash, a feltörekvő európai régiót jól ismerő londoni elemző úgy jellemezte, hogy ő volt a jegybank monetáris elemzőmunkájának a tartóoszlopa. Ash szerint a szakember távozása nagy veszteség a török monetáris politikát irányító intézménynek, s kirúgását nehéz megmagyarázni.

Emlékezetes, hogy Erdogan elnök folyamatosan kritizálta a jegybankot, amely szerinte nem vágott elég gyorsan az irányadó kamatokon (tavaly a török líra árfolyama a dollárral szemben közel felére hullott, majd onnan indult meg egy lassú magához térés). Erdogannak az az unortodox meggyőződése az FT szerint, hogy az alacsonyabb kamatok az infláció csökkenését segítik elő. A török elnök július 6-án menesztette a jegybank elnökét, helyére az addigi alelnököt, Murat Uysalt nevezte ki, aki hallgatott az intő szóra, s szinte azonnal 425 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatlábat, s jelezte, hogy további kamatvágások következnek.

A török líra ugyan esett a lépést követően, veszteségei azonban fél százalék alatt maradtak a dollárral szemben. A török alapkamat jelenleg is 19,75 százalékon áll, ami az egyik legmagasabb a nagyobb országokban alkalmazott kamatlábak közül. Az infláció júliusban 16,7 százalékos volt.