Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit jegybank nem adott ki közleményt a kamatdöntéshez, ám a később kiadandó jegyzkönyv arra utalhat a Reuters beszámolója szerint, hogy élénk viták folyhattak arról, milyen eszközt is alkalmazzanak, ha a gazdaság talpraállása nem tudna felgyorsulni.

Miközben a piac egyöntetűen arra számított, hogy változatlan marad az alapkamat, egyes várakozások arról szóltak, hogy a Bank of England meglepetésre a kvantitatív lazítási program második köréről dönthet, különösen a svájci jegybank keddi lépését követően.

Meglepő vágás Törökországban

A várakozásokkal ellentétben török központi bank csökkentette az irányadó kamatot csütörtökön és az egyhetes repókamat 6,25 százalék helyett 5,75 százalék lett. A lépést azzal indokolták, hogy így mérsékelhető annak kockázata, hogy a világgazdaság gondjai stagnálásra vezessenek a török gazdaságban. ( A repókamat az értékpapír visszavásárlási kötelezettséggel nyújtott hitel kamata.)

A bank monetáris tanácsának ülése arról is döntött, hogy 1,5 százalékról 5 százalékra emeli az egynapos betéti kamatot, szűkítve a kamatfolyosót, minthogy az egynapos hitelkamat 9 százalék maradt. A lépést azzal indokolták, hogy a rövidlejáratú kamatlábak ingadozásának mérséklését tartották szem előtt.

A Reuters korábban 18 elemzőt kérdezett és mindannyian azt jósolták, hogy a bank 1,5 százalékról fel fogja emelni az egynapos betéti kamatlábat, de a repókamat csökkentését csak egyetlen elemző jósolta meg.

A döntés után kiadott közleményében a bank azt is bejelentette, hogy péntektől devizaeladási aukciókat hirdet.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland közgazdásza szerint a török központi bank csak a növekedésre összpontosít, és nem törődik az inflációval.

Az ING vezető térségi vezető elemzője, Simon Quinjano-Evans arra hívta fel a figyelmet, hogy a repókamat csökkentésével járó likviditás többlet gyengíti a líra árfolyamát, növekszik az inflációs nyomás és magas szinten stabilizálódik a folyó fizetési mérleg hiánya. Mint hozzátette, a piac szemében továbbra sem teljesen világos a lépés értelme ezért a török líra továbbra is sebezhető marad.

Tartottak az oroszok és a csehek

Az orosz jegybank nem változtatott a kamatokon csütörtökön, a szakértők várakozásának megfelelően. A bank azt közölte, hogy az inflációs nyomás mérséklődött az év eleji jelentős erősödés után. A betéti kamat 3,5 százalék maradt, erre a szintre májusban emelték, 25 bázisponttal. A bank csütörtökön nem változtatott a refinanszírozási kamatláb 8,25 százalékos és a repokamat 5,50 százalékos szintjén sem.

A Reuters által megkérdezett szakértők arra számítanak, hogy a harmadik negyedév végéig biztosan nem változik a betéti és a refinanszírozási kamat.

Az orosz központi bank közleménye szerint a fogyasztói árak növekedése jelentősen lassult az utóbbi hetekben, sőt augusztus első hetében két év óta először csökkentek is az árak.

A bank megerősítette azt a korábbi várakozását, hogy az év végén 7 százalékos lesz az infláció.

Nem változtatott irányadó kamatlábán csütörtöki ülésén a cseh központi bank monetáris tanácsa, a cseh kamatszint továbbra is rekordalacsony, 0,75 százalék. A tanács változatlan szinten hagyta diszkont rátáját (0,25 százalék) és lombard rátáját (1,75 százalék) is. A cseh alapkamat 2010. májusa óta nem változott.