A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtök esti kimutatásában közölte, hogy 2021-ben összesen 10,4 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában a tevékenységi területét alkotó 38 gazdaságnak. az eddigi második legmagasabb éves finanszírozási érték a bank több mint három évtizedes történetében - írja az MTI az EBRD-re hivatkozva.

Az EBRD az eddigi finanszírozási rekordot 2020-ban érte el: abban az évben 11 milliárd eurót folyósított a kedvezményezett országoknak, főleg az akkoriban elhatalmasodó koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kivédését szolgáló sürgősségi hitelek formájában.

A bank tavaly 413 egyedi programhoz nyújtott finanszírozást. Ez volt a harmadik olyan év egymás után, amelyben meghaladta a négyszázat a bank által támogatott fejlesztési programok száma: az EBRD 2020-ban 411, 2019-ben 452 fejlesztési beruházást finanszírozott.

A tavalyi EBRD-folyósítások 76 százaléka magánszektorbeli beruházásokba áramlott; ez 4 százalékponttal magasabb arány az előző évihez képest.

A saját forrásból folyósított 10,4 milliárd eurós teljes tavalyi finanszírozási összeg mellé az EBRD közvetlenül további 1,8 milliárd euró finanszírozást mozgósított társbefektetők bevonásával. Ez jelentős emelkedés: 2020-ban 1,2 milliárd volt az EBRD-folyósításokhoz járuló társfinanszírozások összege.

A járvány miatt csökkent, majd nőtt a zöld kihelyezés

A tavaly aláírt finanszírozási programokon belül 35 százalék volt az erőteljesen gender-komponensű beruházások részaránya, vagyis csaknem a kétszerese a bank által meghatározott 18 százalékos alsó határnak - áll az EBRD csütörtök esti beszámolójában.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésének sürgőssége miatt a 2019-ben elért 46 százalékról 2020-ban 29 százalékra csökkent a zöldprogramokhoz nyújtott fejlesztési finanszírozások aránya a teljes összegen belül, ám ez tavaly 5,4 milliárd euróra, 51 százalékos rekordra emelkedett. (Az EBRD tavaly ismertetett terveiben még az a célkitűzés szerepelt, hogy a bank finanszírozási szerkezetén belül 2025-re kerüljenek többségbe a zöldprogramok.)

Magyarországon 192 fejlesztést támogattak

Fennállása óta az EBRD eddig 192 magyarországi fejlesztési és beruházási programhoz nyújtott finanszírozásokat csaknem 3,3 milliárd euró értékben.

Idei első magyarországi programját a bank e héten jelentette be: a tranzakció alapján az EBRD 28 millió dollár kölcsönt nyújt a Solus Advanced Materials - korábbi nevén Doosan - nevű piacvezető dél-koreai cég tatabányai beruházásához. A tatabányai gyárban ultravékony rézfóliát állítanak majd elő olyan európai üzemek számára, amelyek elektromos autókhoz gyártanak akkumulátorokat.

Az EBRD hangsúlyozta, hogy a tatabányai üzem lesz az első olyan ipari létesítmény Európában, amelyben az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges rézfóliát gyártják - írta az MTI.