Jelenleg hozzávetőleg 180 ezer erdélyi lakás részesül távhőszolgáltatásban - írja a Maszol a távhő drágulásáról szóló cikkében. Az ezekben élő 350-400 ezer embernek le kell számolnia azzal az illúzióval, hogy az idei fűtési szezonban ugyanannyit fog fizetni, mint korábban, amint azt Virgil Popescu energiügyi miniszter ígérte.

„A románok nem fognak többet fizetni az energiáért, mint amennyit 2020 decemberében fizettek” – jelentette ki a miniszter októberben, az energiaárak befagyasztására és a számlák részleges kompenzációjára vonatkozó törvény apropóján.

Popescu nem mondta, hogy ez a távfűtésre is vonatkozik, de a kijelentéséből logikusan következik, mivel az energia, a haszonélvezői pedig románok, legalábbis az állampolgárságuk alapján. Mostanra biztossá vált, hogy a politikus a levegőbe beszélt, a távfűtéses ingatlanok lakói többet fognak fizetni, mint egy évvel korábban, sokan közülük lényegesen többet.

A legjobb helyzetben a kolozsváriak vannak. A Kincses város önkormányzata legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy egy gigakalória távhőszolgáltatás árát 621,08 lejre emelik november 1-jétől. Egy kétszobás kolozsvári lakás egy év alatt átlagban 6,3 gigakalóriát használ, ami közel 4000 lejbe kerül. A költségek jelentős részét, szerencsére az önkormányzat állja, ezért a lakosságnak idén télen 278 lej/Gkal (20,5 ezer forint) áron számláznak.

Mostanáig 237 lej/Gkal volt a távfűtés lakossági ára, tehát Kolozsváron a távfűtés 17 százalékkal drágult. Hogy csak ennyivel, az annak köszönhető, hogy az önkormányzat az idei 27 millió lej helyett 2022-ben 46,6 millió lejt szán a szolgáltatás szubvencionálására.

Brassó önkormányzati testülete 33 százalékos tarifaemelést hagyott jóvá. A nagyobb mértékű drágulás ellenére a távfűtés Brassóban még mindig olcsóbb, mint Kolozsváron, novembertől 264,14 lej/Gkal. A temesvári polgármesteri hivatal honlapján október 22-én közzétett határozattervezet szerint a távfűtés ára 415,39 lej/MWh-ról 851,27 lej/MWh-ra emelkedne. Mivel a tervezet értelmében az önkormányzati szubvenció értéke változatlan marad, 207,27 lej/MWh, a lakosság a korábbi 208 lej/MWh helyett 644 lej/MWh-t fizetne, ami több mint háromszoros drágulást jelent. Az aradi önkormányzat december első hetében fog dönteni a távfűtés idei áráról.