Egy floridai székhelyű cégnek mintegy 75 ezer eurós (kb. 32 millió forint) kártérítést kell fizetnie, miután kirúgta az egyik, Hollandiából távmunkában dolgozó telemarketingesét, aki nem volt hajlandó egész nap bekapcsolva hagyni a webkameráját. A holland bíróság úgy ítélte meg, hogy ez nem elegendő indok egy alkalmazott elbocsátáshoz. Sőt, az ilyesfajta megfigyelés sérti a munkavállaló emberi jogait – írja a Verge

A koronavírus-járvány alatt a távoktatásban sokat lehetett hallani arról, hogy a diákoktól folyamatos webkamerás jelenlétet követeltek a tanárok. Ez azonban nem csak a középiskolákban és az egyetemeken okozott konfliktusokat, hanem világszerte a munkahelyeken is: számos vállalat próbált fondorlatos módszereket találni a munkavállalók ellenőrzésére home office közben, ez azonban sokaknak nem tetszett. 

Ez történt egy Hollandiából távmunkában dolgozó alkalmazottal is, aki nem volt hajlandó a cég kérésére képernyőmegosztással, folyamatos webkamerás jelenléttel dolgozni. Miután munkamegtagadásra hivatkozva kirúgták, pert indított a Chetu nevű floridai vállalat ellen. A holland bíróság a javára döntött: bírságot szabott ki a cégre, valamint a munkavállaló elmaradt bérének és perköltségeinek kifizetésére kötelezte.  

Floridában kicsit más a munkajog

A bíróság konkrétan az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozik, amely biztosítja a „magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot”. Ez alapján úgy ítélték meg, hogy a napi nyolc órás megfigyelés sérti a munkavállaló emberi jogait. A cég azzal érvelt, hogy az alkalmazottat arra kötelezni, hogy hagyja bekapcsolva a webkameráját, valójában nem különbözne attól, mintha hagyományosan egy irodában dolgozna.

A bíróság megjegyezte, hogy a munkavállók megfigyelése az EU-ban „szigorú feltételekhez” kötött, ezért a mostani eset indokolatlan beavatkozásnak minősül. Ilyen indokból elbocsátani egy alkalmazottat egyébként elfogadhatóbb lenne a floridai törvények szerint, azonban a világ más részein kicsit másképpen működik a munkajog, az EU-s joghatóság alá tartozó munkavállalók több védelmet élveznek.