A drogokkal és a függőségekkel foglalkozó cseh hatóság, amely az alkohol-, dohányzás- és játékfüggőséget vizsgálja először döntött úgy, hogy a digitális függőségeket is felderíti - írta a Radio Praha.

Mennyi időt tölt szabadidejében internetes böngészéssel? Képes lenne-e boldogulni a mobiltelefonja nélkül? Ezeket és hasonló kérdéseket tettek fel a 15 évesnél idősebb cseheknek.

Bár az internetezés nem látszik komoly függőségnek az alkoholfogyasztáshoz vagy a dohányzáshoz képest, ám ennek túlzásba vitele is felboríthatja a függővé vált ember életét, egészségügyi gondokhoz és a családi kapcsolatok szétzilálódásához vezethet.

A hivatal vizsgálata szerint ez a fajta gond 445 ezer 15 évesnél idősebb cseh polgárt érint, akik közül 125 ezer ember egészsége van veszélyben Ez egyszerűen a mobiltelefon, a közösségi média és az online játékok túlzott használatát jelenti.

A legfiatalabbak a legnagyobb veszélyben

A legnagyobb veszélyben a 15-24 éves korosztály tagjai vannak akik ötödét érinti ez a kockázat, míg az ennél idősebbek körében hat százalék ez az arány. A fiúk és a fiatal férfiak körében van a legtöbben az online játékoktól függő, míg a közösségi média túlzott használata a lányokra, a nőkre jellemző.

A szakértők szerint a szabadidejükben négy óránál többet internetezők lépik  át azt a határt, amelyen túl erősek kitettek a függővé válásnak. A folyamat fokozatos: ahogy nő a virtuális térben töltött idő, úgy csökken a valós kapcsolatokra fordított figyelem, úgy válik egyre ingerlékenyebbé a függővé váló illető. Romlik az iskolai vagy munkahelyi teljesítménye, és erősödik a hajlama arra, hogy depresszióssá váljon.