Recep Tayyip Erdogan török államfő átugrott Ciprusra az Észak-ciprusi Török Köztársaságba (angol rövidítéssel TRNC), amelyet a sziget északkeleti részén 1974-ben hoztak létre az ott élő törökök a török hadsereg segítségével, és azóta is csak Ankara ismer el. Az utazás célja az volt, hogy kiálljon a sziget két államra osztása mellett, szembe menve az ENSZ újraegyesítési tárgyalásaival, az EU politikájával, amely szintén egységes Ciprust akar, és az ott élő görögökével, akiknek szintén ez lenne a kívánságuk – derül ki az Al-Monitor tudósításából.

Ezt azzal erősítette meg a parlamentben tartott beszédében, hogy új parlamenti épületet és elnöki palotát ígért ciprusi törököknek, mármint azt, hogy ezeket török segítséggel megépíthetik Nicosiában. Ezek az államiság jelképei lesznek – mondotta –, ahogy elkészülnek mindenki láthatja majd, hogy Észak-Ciprus egy tiptop állam. Azt is elmondta, hogy nagy parkot létesítenek az új épületek körül, amelyek „nemzeti kertként” fognak funkcionálni, bár az nem világos, hogy ettől még inkább államnak fog-e látszani Ciprus északi része.

A TRNC egy görög támogatással indult katonai puccs után jött létre a török hadsereg beavatkozásával 1974-ben. Ezt követően az ENSZ igyekezett közvetíteni az újraegyesítés érdekében, ám Ersin Tatar, akit 2020-ban választottak a TRNC elnökévé, azzal kampányolt, hogy feláll a tárgyalóasztal mellől. Eközben szakértők úgy látják, hogy a helyi vezetés kezéből egyre inkább kicsúszik az irányítás, a döntések az ankarai minisztériumokban születnek.

Szakértők szerint Erdogan számára Észak-Ciprus a térségben folytatott sakkjátszmáinak egyik nagyobb parasztja. Ezt jelzi, hogy fejlesztik az ottani török katonai támaszpontokat, amelyek egyebek mellett a katonaság drónjainak bázisául és gyakorlóterepéül szolgálnak. Amikor 2019-ben konfliktus támadt a helyi hatalmak között a Földközi-tenger keleti medencéje alatt lévő gázvagyon ügyében, a török kormány saját és az észak-ciprusiak nevében lépett fel. Emellett Erdogan a hazai nacionalista közvéleménynek kedveskedik azzal, hogy a kétállami megoldást támogatja a szigeten.