Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

„Az elmúlt hónapok magasabb tejtermelői árára a megnövekedett termelési költségek miatt volt szükség. A lánc későbbi szakaszaiban – azaz a tejüzemekben és az élelmiszer-kiskereskedőkben – ennek megfelelően tudatosítani kell a problémát” – mondta Karsten Schmal, a Német Gazdálkodók Szövetségének alelnöke a 13. Berlini Tejfórumon az agraragazat.hu beszámolója szerint.

A szakember szerint az iparágnak saját felelősségére kell megbirkóznia az ingadozó árakkal, a gazdák nem termelhetnek veszteségesen.

A Tejipari Szövetség elnöke, Peter Stahl a piacot elemezve elmondta, hogy a fogyasztók reagáltak az inflációval összefüggő áremelkedésekre tavaly, és kevesebb tejet, sajtot és vajat vásároltak. Az év végi rekordárak után az elmúlt hetekben a nyerstej árának zuhanása volt tapasztalható.

A tejtermékek értékesítési volumene alacsonyabb lett

fogyasztói magatartás elemzése szerint a kereskedelemben már a 2020-at megelőző szintre esett vissza a fogyasztás. Az infláció a vevőket arra késztette, hogy az olcsó tejet, vajat és sajtot tegyék a kosárba, a biotermékeket kerülik, ám ez uniós szinten meglévő probléma.

A német gazdákat viszont az év végi rekord árak a nyerstejtermelés fokozására ösztönözték, miközben a kereslet csökkent. A szakértők szerint a termelők és a feldolgozók együttműködésével lehetséges majd újból megteremteni az egyensúlyt.