Májusban átlagban 47,6 euróba (19 ezer forint) került 100 liter nyerstej az EU-ban - írja a Maszol a romániai economica.net gazdasági hírportál cikke alapján. Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint ez 33,2 százalékos drágulást jelent éves szinten, míg áprilishoz képest 3,6 százalékkal nőtt az ár.

Romániában az átlagosnál nagyobb, 36 százalékos volt a drágulás 2021 májusához képest. Az EB adatai szerint az ottani termelők májusban átlagosan 42,4 euróért értékesítettek 100 liter nyerstejet. A leginkább Litvániában nőtt a nyers tej ára a vizsgált időszakban, 36 százalékkal. A legkisebb mértékű, mindössze 0,5 százalékos drágulás Cipruson következett be.

Gondok a tejtermeléssel minden fronton

Az Európai Bizottság szerint a jelentős drágulás ellenére a tejtermelő gazdaságok kis nyereséggel dolgoznak, mivel az elmúlt időszakban a termelési költségek nagyon megemelkedtek. Ezzel párhuzamosan, a kedvezőtlen időjárás, a meleg és szárazság, valamint a megszokottnál kevesebb takarmány miatt csökkent a tejtermelés.

Az uniós 0,6 százalékos a csökkenés, azonban Romániában sokkal nagyobb, 3,9 százalékos. Ennél nagyobb mértékben, 6,2, illetve 4,3 százalékkal csak Bulgáriában és Horvátországban csökkent a tejtermelés az idei évben. Magyarországon 1,2 százalékkal volt kisebb a tejtermelés 2022 első öt hónapjában, mint 2021 azonos időszakában.

Néhány EU-tagállamban ugyanakkor nőtt a tejtermelés, a legjobban Litvániában, Ausztriában és Lettországban, 5,3, 4,4, illetve 3,1 százalékkal.