Az időjárási modellek azt mutatják, hogy idén igen nagy a valószínűsége egy úgynevezett hirtelen sztratoszférikus felmelegedési jelenség bekövetkezésének (angol rövidítéssel SSW), ami éppen azt jelenti, amire az elnevezése utal - derül ki a severe-weather.eu szakportálon megjelent elemzésből. Nevezetese az Északi-sark feletti fagyos levegő hirtelen felmelegedik, ám ennek legfeljebb az enyhébb időt kedvelő fókák örülhetnek.

A következmény ugyanis a kifejezetten északi régiókon túl egészen más lesz. Az SSW hatására az történik ugyanis, hogy poláris légörvény, ami az ősszel kezd kialakulni annak következtében, hogy a Föld északi féltekéjének hőmérséklete esik, szétzilálódik. És ha szétesik, annak az a következménye, hogy nem tartja magában a hideg levegőt, hanem elereszti, mint egy bicikligumi, ha kipukkad, és ez fagyos szelek formájában elárasztja Európát és Észak-Amerikát.

Röviden a szakemberek arra számítanak, hogy az idei tél az Északi-sarkra bejutó meleg hatására a sarkkör alatti régióban cudar hideg lesz. Ezt két példával is alátámasztják: hasonló folyamatok játszódtak le 1984-1985 telén, illetve a 2008-2009-es szezonban. A poláris örvénylés szeptember végén gyorsan erősödött, és köztudomású, hogy minél erősebb ez a légköri jelenség, bármely változása annál nagyobb hatást gyakorol az északi félteke időjárására.