„Arra számítok, hogy nagyon nehéz tél elé néz Európa és a romániai városok is” – jelentette ki Dominic Fritz temesvári polgármester a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak, amit a Maszol szemlézett. Ennek ellenére, az önkormányzati vezető szerint a bánsági nagyvárosban nem fog megismétlődni a tavaly téli helyzet, amikor akadozott a távfűtés.

„Annak köszönhetően, hogy a Colterm (az önkormányzat távfűtési vállalata) csődvédelem alá került, nem kell törlesztenie a múltbeli adósságait, a bevételeit arra fordíthatja, hogy szenet halmozzon fel télre. Ezzel párhuzamosan 16 millió lejt fordítunk a kazánok javítására, hogy ne kelljen majd leállni, ha elromlik valami."

Drágább, de nem annyival

Dominic Fritz dicsérte a kormány által bevezetett árplafont, aminek köszönhetően a város az elmúlt télhez képest dupla áron vásárolhat gázt, de legalább nem három-négyszeres áron.

Az energiaárak kormányzati szabályozásának azonban negatív hatásai is vannak, amint Nagyváradon tapasztalják. A helyi távfűtési vállalat, a Termoficare Oradea már két alkalommal próbált meg lekötni gázt az előttünk álló fűtési szezonra, a versenytárgyalásokat azonban érdeklődők hiányában nem lehetett megtartani.

A Termoficare Oradea vezetősége most azt fontolgatja, hogy piaci áron vásároljon földgázt. Ehhez bankhitelt kellene felvennie, mivel hosszú hónapokba telik, amíg a kormány megtéríti az árplafon és a valós ár közti különbséget.