Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken felszólította a szövetségeseket, hogy szállítsanak Kijevnek téli felszerelést, például ruházatot, sátrakat és generátorokat, hogy az ukrán csapatok a hideg évszakban is folytathassák az orosz invázió elleni harcot – számolt be a Reuters.

A téli átlaghőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt van, és nem ritka, hogy a hőmérséklet akár mínusz 15 Celsius-fokig is csökkenhet.

"Jön a tél, kemény lesz, és ezért szükségünk van mind a fegyverek és lőszerek további szállítására, mind a téli ruházatra, sátrakra, generátorokra és minden olyan speciális felszerelésre, amelyre a télen szükség van" – mondta Stoltenberg újságíróknak, miután Brüsszelben találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

"Részben azért, mert az ukrán hadsereg mérete csak most nőtt meg ennyire, több ilyen téli felszerelésre van szükségük, és a NATO különösen arra összpontosít, hogyan tudunk több tízezer darab, például téli egyenruhát biztosítani" - tette hozzá Stoltenberg.

Sikereket értek el az orosz hadsereg visszaszorításában

Pénteken a gyorsan előrenyomuló ukrán csapatok közeledtek az ország keleti részén lévő orosz erőket ellátó fő vasútvonalhoz, miután az orosz frontvonal egy szakaszának összeomlása a háború kezdeti hetei óta a legkomolyabb változást okozta a háború alakulásában. Hónapok óta ez volt az első ilyen jellegű villámszerű előrenyomulás, amelyről bármelyik fél beszámolt, egy olyan háborúban, amelyet főként a frontvonalban zajló őrlődő harcok jellemeznek, mióta Oroszország márciusban felhagyott a főváros, Kijev elleni támadással a komoly veszteségek miatt.

A meglepetésszerű előrenyomulás volt Ukrajna eddigi legdrámaibb hadművelete a háborúban, ráadásul mindez az északkeleti Harkiv régióban történt. Bár szó volt ukrán ellentámadásokról, de azokat a több száz kilométerre a déli, fekete-tengeri Herszon régióban várták.

Moszkva már régóta Ukrajna területének mintegy ötödét uralja, főleg délen és keleten. Az elmúlt hónapokban erőteljesen megerősítette csapatait délen, mivel Kijev támadási terveket emlegetett, de ez máshol védtelenül hagyta az orosz erőket keleten – mondta Konrad Muzyka, a lengyelországi Rochan katonai tanácsadó cég igazgatója.

Miután napokig visszatartotta a harctéri fejleményeket, Ukrajna csütörtökön közölte, hogy erői áttörték az orosz vonalakat az Oroszországgal határos Harkiv térségében, akár 50 kilométerre is előretörtek, és több tucat települést elfoglaltak.

A NATO-tagországok is fegyverkezzenek

Stoltenberg felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy fokozzák a védelmi termelésüket, valamint töltsék fel saját készleteiket, hogy több fegyvert tudjanak Kijevbe szállítani.

"Most szoros kapcsolatban állunk a védelmi iparral, a fővárosokkal ... annak biztosítása érdekében, hogy most felgyorsítsuk a termelést, hogy feltöltsük a készleteket" - mondta.

"Ez arról is szól, hogy biztosítsuk a fegyverek, a lőszerek, a képességek meglétét saját elrettentésünk és védelmünk érdekében" - húzta alá.