Az ezredfordulón még 30 ezer telefonfülke volt Csehországban, ám a mobiltelefonok hódítása miatt mára mindössze 4500 maradt. A 4G-s hálózatos 96,9 százalékos felfedettséget biztosítanak az országban, így a régi, kedves, barátságos utcai telefonfülkéknek leáldozott - idézte a Radio Praha Lucie Jugnmannovát, az O2 szolgáltató szóvivőjét. Van olyan fülke, amelyet csak egyszer használtak egy hónapban.

A céget kötelezték, hogy olyan távoli helyeken, amelyek nem elegendő a mobilos térerő, fizetős telefonokat üzemeltessenek, ezért 1300 készülék megmarad. A Cseh Távközlési Hivatal ugyanakkor egyenként 9000 koronás (110 ezer forint)  kompenzációt fizet az O2 veszteségeiért. A vállalat egyébként a kihasználatlanság mellett arra is panaszkodik, hogy a vandalizmus is magas anyagi kárt okoz neki.

Az érzékeny búcsú 2019 végén lesz, ezt követően leszerelik a felesleges utcai fülkéket. Néhány azonban tovább szolgálja a lakosságot: a Budapestről is ismert ingyenes könyvkölcsönzőknek adnak majd helyet. Ennek költségeit az O2 egy alapítványból finanszírozza. Összesen 40 telefonfülke alakul át könyvkölcsönző helyiséggé.

Mi a helyzet Magyarországon?

A Napi.hu két évvel ezelőtt korábban írt a magyarországi telefonfülke-helyzetről. Magyarországon a telefonfülkék fenntartása kötelező feladat a szolgáltatóknak. Ezt írja elő ugyanis a telefonos törvény (elektronikus hírközlésről szóló törvény), valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vonatkozó rendelete. Utóbbi egész pontosan azt: "Egy településen minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab, háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab nyilvános telefonállomást köteles működtetni".

A Magyar Telekom 2017-ben 5855 darab nyilvános telefont (hivatalos nevén nyilvános telefonállomást) működtetett, ezek körülbelül 90 százaléka található telefonfülkében, amelyek a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején voltak a legnépszerűbbek. Abban az időben egy-egy telefonfülkében havonta átlagosan 10 órát telefonáltak, ezzel szemben 2017-ben kevesebb mint 1 óra jut egy-egy telefonra - mondta kérdésünkre a cég sajtóosztálya.